Znod el set är som vårrullar men som fylls med ashta som är en len & god kräm. Jag föredrar att baka dem i ugnen men du kan fritera de i olja om du föredrar det.
Efter bakningen så toppas sedan med en enkel sirap som man kan välja att smaksätta samt krossade pistagenötter. Dessa är väldigt populära och äts flitigt under fastemånaden ramadan.
Ingredienser
- 1pkt vårrulledeg eller filodeg
Ashta
- 5dl Vispgrädde
- 6dl Mjölk (gärna 3%-ig)
- 4msk Vetemjöl
- 2msk Strösocker
- 1st Ägg
- 1tsk Blom/Ros el. Apelsinblomsvatten (valfritt)
Ater | sirap
- 6dl Strösocker
- 3dl vatten
- 1tsk citronjuice
- 1msk Ros, blom el. apelsinblomsvatten (valfritt)
Lim
- 2msk Vetemjöl + vatten
Pensling
- Smält smör eller ghee
Topping
- Krossade pistagenötter
Gör såhär
Börja med att koka upp sirapen.
Häll socker och vatten i en kastrull och låt koka upp till sockerkristallerna har smält. Pressa i citronjuicen och låt småkoka i 15-20 minuter på medelvärme tills det har reducerats och blivit en sirap. Vill du smaksätta din sirap så gör denna nu och rör om. Låt sirapen svalna i rumstemperatur innan förbrukning.
Gör nu ashtakrämen. Lägg ner samtliga ingredienser i en kastrull och rör om konstant tills krämen tjockar. Ta av från plattan och häll över ashtan i en skål, täck med plastfolie och låt folien nudda krämen för att undvika att det bildas en hinna. Ställ in den i kylskåpet och låt den bli kall.
Om du använder filodeg så ska du ha dubbla blad. Lägg i ca. 1msk ashta på änden av degen, vik upp och förslut ashtan och vik sedan in sidorna, pensla toppen med lim och förslut rullen helt.
Pensla en ugnsform med smör eller lägg i ett bakplåtspapper. Placera znod el set och pensla dem med smör, baka de i ugnen på 200° i ca. 10 minuter eller tills de har blivit gyllene.
Lägg ner de i sirapen och låt de vara där i ca. 5 minuter så att de suger åt sig sirapen, men bara om du snart ska servera dem. Om du gör detta steg men ska servera de flera timmar senare så blir de mjuka och förlorar crunchet.
Du kan även servera de med sirap vid sida om. Garnera de gärna med pistagekross. Hoppas att det ska smaka.
Tips!
- Ashtan och sirapen går att göra i förväg för att underlätta.
- Hållbarheten på ashtan är 4-5 dagar i kylskåpet och sirapen håller i flera månader i rumstemperatur.