Zarde är en otroligt god och lättlagad rispudding som färgas gul antingen med gurkmeja eller saffran. Den toppas med kanel och gärna lite nötter, jag toppade min med lite kanel och pistagekross men det vanligaste är att man toppar den med madlar. En favorit hos stora som små.
Ingredienser
- 3dl Långkornigt ris
- 2.4l Vatten
- 6dl Strösocker (Om du gillar den extra söt så kan du ta dubbla mängden)
- 1.5msk Kardemumma
- 1msk Gurkmeja
- 2msk Maizenamjöl (reds med 4msk vatten)
- 2msk Samne (Animaliskt fett)
Topping
- Skalade och skivade mandlar
- Pistagenötter, halverade eller krossade
- Kanel
Gör såhär
Skölj riset noggrant till stärkelsen har försvunnit och vattnet har blivit klart/ genomskinligt.
Häll riset och vattnet i en rymlig gryta och låt sjuda på lagom värme tills riset har blivit mjukt. Mixa sedan riset så att du får en len rispudding. Häll i strösockret och rör om tills sockret har lösts upp, smaksätt med kardemumma och gurkmeja, alt. saffran och rör om.
Blanda ut maizenamjölet med vatten och häll det i grytan. Rör om tills puddingen får en lagom tjock konsistens, rör ner det animaliska fettet och rör om i några minuter.
Nu är rispuddingen klar. Häll upp den i portionsglas eller skålar och låt den svalna i rumstemperatur, ställ sedan in de i kylskåpet tills de blir helt kalla.
Toppa puddingarna med kanel och valfria nötter innan servering.