Om du inte har testat smashad burgare så är dags att göra det! Det är så gott och du kommer nog att hålla med mig efter att du testat det själv.
Det inte alls svårt att göra smashade burgare hemma, tänk på att köpa hem nötfärs med hög fetthalt för godast smak och sen behöver du endast smaksätta med salt och peppar.
Ingredienser (4pers.)
- 100g el. 150g Nötfärs med 15-20% fetthalt per person
- Salt
- Peppar
Tillbehör
Karamelliserad lök
- 3st Gula lökar
- 2msk Matolja
- 1tsk Salt
- 1.5msk Strösocker
- 0.5dl Vatten
Picklad rödlök
- 3st Rödlökar
- 0.5dl Ättika 12 el. 24%
- 1dl Strösocker
- 2dl Vatten
Hamburgardressing
- 2dl Majonäs
- 0.75dl Bostongurka
- 2tsk Sriracha (justera efter tycke)
- 2tsk Dijonsenap
Övriga tillbehör
- Brioche hamburgarbröd
- Cheddarost
- Smörgåsgurka
- Roman eller isbergssallad
- Tomat
- Jalapẽnos
Gör såhär
Blanda ihop ingredienserna till hamburgardressingen. Smaka av, när du är nöjd med smaken så plastar du in den och låter den stå kallt medan du förbereder resterande tillbehör till dina burgare.
Dags för den picklade rödlöken. Skiva rödlöken runt, gärna med mandolin om du har det. Lägg de i en djup skål. koka upp ättikslagen som består av ättika, strösocker och vatten, låt den koka på medelvärme tills sockret lösts upp. Häll lagen över löken och lägg sedan undan den.
Dags för den karamelliserade gullöken. Skala, halvera och skiva sedan lökarna, skivorna behöver inte vara supertunna. Hetta upp matoljan i en stekpanna och lägg i löken, salta och stek löken på hög värme tills den vätskan avdunstar och den börjar få färg. Sänk nu värmen till medel och häll över strösocker och vatten, rör om och låt nu löken karamelliseras, det tar ungefär 10 minuter. Lägg sedan över den karamelliserade löken i en skål.
Förbered resterande tillbehören till din burgare, jag hade smörgåsgurka utöver lökarna men du kan ta det du tycker om såsom sallad och tomat.
Dags för burgarna. Väg upp dina burgare och gör dem till bollar. Välj om du vill ha 100 eller 150 gram. Ta fram en rymlig stekpanna och olja den lätt, bryn brödhalvorna lätt och lägg undan dem. Lägg nu i färsbollarna och pressa dem hårt med en hamburgarpress eller med botten av en liten stekpanna. Låt de tillagas i 2 minuter och vänd dem sedan, pressa lite till (valfritt), salt och peppra och lägg på cheddarost. Låt de tillagas i ungefär 1 minut och sen är de färdiga.
Dags att bygga din burgare. Du gör såklart som du vill men såhär gjorde jag. Bred över hamburgardressing på båda brödhalvorna. På nederdelen byggde jag med karamelliserad lök, smörgåsgurka, burgare med ost, picklad lök och till sista ovandelen av briochebrödet. Servera och njut!