Shish barak är en populär rätt i Libanon och Syrien. Det är små köttfärsfyllda degknyten som tillagas i en värmande youghurtbas som är bl.a. är smaksatt med vitlök och koriander. Shish barak serveras med det goda vermicelliriset som också kommer från det libanesiska köket. Underbart gott!
Ingredienser (ca. 120st)
Degen
- Ca. 0.5kg Vetemjöl
- 3dl Ljummet vatten
- 0.75dl Neutral olja
- 1krm Salt
Köttfärsfyllningen
- 250g Köttfärsfyllning av nöt el. lamm
- 1st Gullök
- 1msk Sju kryddor
- 1tsk Salt
Youghurtbas
- 2liter Naturell youghurt (den flytande sorten)
- 2msk Maizena
- 1msk Ris
- 1st Ägg (Kan uteslutas men jag tycker att det gör yoghurten slätare)
- 0.5tsk Citronsyra
- 2tsk Salt
- 50g Margarin
- 2st Vitlöksklyftor
- 1dl Koriander
Topping
- 25g margarin
- 1dl Pinjenötter eller skivade mandlar
Gör såhär
Degen- Blanda samman alla ingredienser till degen i en bunke, tillsätt dock lite mjöl åt gången tills degen precis går ihop och inte är kladdig. Täck den sedan med plastfolie och med en kökshandduk över. Låt degen vila i minst 30 minuter innan du börjar arbeta med den.
Köttfärsfyllningen- Skala och finhacka löken. Smält två matskedar smör/margarin i en stekpanna och stek löken mjuk. Lägg sedan i färsen och stek den till den blir helt genomstekt, krydda med sju kryddor och salt och rör om i några minuter. Låt fyllningen svalna innan du börjar använda den.
Mjöla bakytan och kavla ut degen rätt tunt, stansa ut små cirklar med ett glas eller liknande, degknytena får inte bli för stora. Lägg ca. 1tsk av köttfärsfyllningen och vik cirkel på mitten så att det blir som en halvmåne, vik ihop ändarna och fortsätt tills du har gjort klart alla. Detta är det pilligaste momenten och tar mest tid. Kan du så rekommenderar jag att du gör detta moment dagen innan du tillagar själva rätten som egentligen inte tar långt tid att tillaga. Placera de fyllda degknyten på ett bakplåtspapper då de ska bakas i ugnen.
PS! Om du inte vill baka de allihopa så kan du frysa in dem tills nästa gång du blir sugen på shish barak, tänk då på att ha avstånd på dem som att de inte klibar fast sig på varandra, när de väl är frysta kan du förvara dem i dubbla fryspåsar.
Värm ugnen på 175° och grädda degknytena till de blir lätt gyllene. ta ut de och låt de svalna.
Shish barak serveras med vermicelliris som du hittar recept på här. Du kan börja tillaga det innan du slutför det sista momentet i denna rätt så har du både ris och huvudrätt färdiga samtidigt.
Youghurtbas- Finhacka koriandern och skala och pressa ner vitlöken. Ta fram en stekpanna och smält margarinet, häll i koriander och vitlök och rör om, låt tillagas på låg värme i några minuter, ta sedan av från plattan så att vitlöken inte bränns vid.
Sätt spisplattan på medelvärme. Ta fram en stor och rymlig gryta och häll i yoghurt, ägg, maizena, ris, citronsyra och salt, riset gör att yoghurten inte bränns vid. Det är väldigt viktigt att du rör om konstant för att undvika att yoghurten bränns vid ändå. När yoghurten börjar tjockna och du ser de första bubblorna så kan du sänka värmen och försiktigt börja lägga ner shish barak samtidigt som du fortfarande rör om.
Häll över vitlöksblandningen och rör försiktigt om tills det är väl blandat. Smaka av och häll sedan upp shish barak med yoghurten i serveringsfat.
Toppingen- Smält margarinet och stek nötterna gyllene, var försiktig då det går väldigt snabbt. Jag använde mig utav skivade mandlar då jag hade slut på pinjenötter, normalt är det pinjenötter som rätten toppas med. Toppa shish barak med de gyllene nötterna och servera den ihop med vermicelliriset. Smaklig måltid.