Köttfärsfyllda aubergineskivor som tillagas i en härligt syrlig tomatsås och som sedan serveras med vermicelliris. Denna rätten är väldigt populär i mellanöstern, förutom aubergine så kan även man fylla zucchini, urgröpta potatisar, tomater eller paprikor. Ljuvligt gott!
Ingredienser
- 4st Auberginer
- 250g Lamm el. nötfärs
- 2st Gullökar
- 1.5tsk Salt
- 1msk Sju kryddor
- 1msk Tomatpuré
- 400g Krossade eller passerade tomater
- 1st Citron (Saften)
- 1msk Pinjenötter (Valfritt)
Gör såhär
Skala auberginerna och skär de i 0.5cm tjocka skivor på längden, jag brukar lämna lite skal på (se bild). Du kan välja att friterade de lätt i matolja eller som jag gjorde för ett hälsosammare alternativ, pensla dem med matolja på båda sidor och grilla dem i på 175grader i mitten av ugnen tills de fått lite färg. Låt de sedan svalna.
Gör fyllningen genom att finhacka löken. Värm upp en matsked matolja med en matsked smör/margarin och fräs löken tills den blir mjuk.
Lägg i färsen och fräs med den tills den blir helt genomstekt, krydda med salt och sju kryddor och rör om under några minuter. Vill du lyxa till det lite så kan du även blanda ner lite pinjenötter, ungefär en matsked till denna mängd fyllning.
Lägg ner blanda ihop passerade eller krossade tomater tillsammans med tomatpuré, citronsaft samt salt och en tesked sju kryddor i en kastrull. Koka upp tomatsåsen på medelvärme i ungefär 10 minuter.
Lägg ungefär en matsked fyllning på varje aubergineskiva, toppa med en lika stor skiva aubergine så att det blir som ett lock och lägg den i en ungsform.
När du har fyllt alla aurbergineskivor så häller du över tomatsåsen. Toppa med pinjenötter om du vill och tillaga sedan i ugnen i ca. 20-25 minuter på 200°.
Servera sheikh el mehshi med vermicelliriset. Smaklig spis!