Dessa libanesiska smördegsbakelser som är fyllda med ashta är busenkla att göra. De är frasiga, söta och lagom kladdiga, allt du behöver är smördeg som du hittar i frysdisken, ashtakräm, sirap och lite pistagenötter.
Ingredienser
- 1st paket smördeg
- Pistagenötter
Ashtakräm
- 5dl Vispgrädde
- 6dl Mjölk (gärna 3%-ig)
- 4msk Vetemjöl
- 2msk Strösocker
- 1st Ägg
- 1tsk Blom/Ros el. Apelsinblomsvatten (valfritt)
Sirap
- 6dl Strösocker
- 3dl vatten
- 1tsk citronjuice
- 1msk Ros, blom el. apelsinblomsvatten
Gör så här
Börja med att göra ashtakrämen.
Häll ner alla ingredienser i en rymlig kastrull, lägg på medelvärme och rör om konstant tills krämen tjocknar. Häll över i en skål och täck med plastfolie, låt plastfolien nudda krämen för att undvika att det bildas en hinna på den. Ställ in krämen i kylskåpet och låt den bli kall innan du börjar använda den.
Dags för sirapen.
Häll socker och vatten i en kastrull och låt koka upp till sockerkristallerna har smält. Sänk värmen och pressa i citronjuicen och låt småkoka i ca. 5 minuter tills sirapen går ihop. Vill du smaksätta din sirap så gör det nu och rör om. Låt sirapen svalna i rumstemperatur innan förbrukning. Sirapen får en tjockare i konsistensen när den blir kall.
Ta fram smördegsplattorna och skär de i fyrkanter om de inte redan är det. Lägg i 1-2 matskedar ashta i mitten och vik över ena halvan så att du får en triangel, nyp ihop kanterna med fingrarna eller förslut dem med en gaffel.
Pensla en ungsform med smör eller använd dig utav bakplåtspapper, lägg på de fyllda smördegsplattorna, pensla dem med smält smör och grädda de sedan i ugnen på 200° i ca. 15 minuter eller tills de blir gyllene.
Häll över önskad mängd sirap och strö över pistagkross.
Hoppas att det ska smaka.