Denna libanesiska mjuka kaka med gurkmeja är väldigt smakrik, luftig och väldigt enkel att baka. En självklar favorit av mjuka kakor från det libanesiska köket.
Ingredienser
- 5dl Vetemjöl
- 5dl Mannagryn
- 1tsk Anispulver
- 2tsk Bakpulver
- 1msk Gurkmeja
- 5dl Mjölk 3%-ig
- 4dl Strösocker
- 2.5dl Matolja
Till ugnsformen
- 3msk Sesampasta / Tahini
- 2msk Vetemjöl
Topping till kakan
- Valfria nötter (jag använde mandlar)
Gör såhär
Ta fram en bunke och blanda ihop vetemjöl, mannagryn, anispulver, bakpulver och gurkmeja tills det blir jämt blandat.
Ta fram en annan bunke och häll i mjölken. Värm mjölken i micron eller på spisen tills den blir ljummen, häll i strösockret och vispa ihop tills sockerkristallerna har smält.
Häll mjölkblandningen över de torra ingredienserna tills du får en jämn smet. Häll i oljan och gör samma sak.
Ta fram en ugnsform och smörj den med sesampasta på både botten och sidorna, strö över ungefär 2 matskedar med vetemjöl och fördela det jämt över botten. Häll i smeten och toppa med valfria nötter.
Låt gärna kakan få vila i ca. 1 timme innan gräddningen så att mannagrynen blir fluffiga och suger åt sig vätskan vilket resulterar i en luftig och icke kompakt kaka. Förvärm ugnen när det är 10 minuter kvar så att den hinner bli varm innan du ska grädda kakan.
Grädda kakan i ugnen på 180° i ca. 35-45 minuter eller tills kakan får en gyllene färg.
Dela i lagom stora portionsbitar, servera och njut!