Sök

Sfouf – Libanesisk kaka med gurkmeja

Denna libanesiska mjuka kaka med gurkmeja är väldigt smakrik, luftig och väldigt enkel att baka. En självklar favorit av mjuka kakor från det libanesiska köket.

Ingredienser

  • 5dl Vetemjöl
  • 5dl Mannagryn
  • 1tsk Anispulver
  • 2tsk Bakpulver
  • 1msk Gurkmeja
  • 5dl Mjölk 3%-ig
  • 4dl Strösocker
  • 2.5dl Matolja

Till ugnsformen

  • 3msk Sesampasta / Tahini
  • 2msk Vetemjöl

Topping till kakan

  • Valfria nötter (jag använde mandlar)

Gör såhär
Ta fram en bunke och blanda ihop vetemjöl, mannagryn, anispulver, bakpulver och gurkmeja tills det blir jämt blandat.

Ta fram en annan bunke och häll i mjölken. Värm mjölken i micron eller på spisen tills den blir ljummen, häll i strösockret och vispa ihop tills sockerkristallerna har smält.

Häll mjölkblandningen över de torra ingredienserna tills du får en jämn smet. Häll i oljan och gör samma sak.

Ta fram en ugnsform och smörj den med sesampasta på både botten och sidorna, strö över ungefär 2 matskedar med vetemjöl och fördela det jämt över botten. Häll i smeten och toppa med valfria nötter.

Låt gärna kakan få vila i ca. 1 timme innan gräddningen så att mannagrynen blir fluffiga och suger åt sig vätskan vilket resulterar i en luftig och icke kompakt kaka. Förvärm ugnen när det är 10 minuter kvar så att den hinner bli varm innan du ska grädda kakan.

Grädda kakan i ugnen på 180° i ca. 35-45 minuter eller tills kakan får en gyllene färg.

Dela i lagom stora portionsbitar, servera och njut!

FLER GODA RECEPT

Fröknäcke

Knaprigt, glutenfritt och supergott fröknäcke som du snabbt & enkelt rör ihop. Servera det till frukost, brunch eller vid sidan

Läs mer..

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka till frukost, lunch, middag eller som fika. Ett utmärkt alternativ som passar både stora och små. Toppa valfritt och

Läs mer..

Proteinbagels

Galet lättbakade proteinbagels på endast 3 ingredienser! Baka dem och servera till frukost, brunch eller kvällsgott med valfritt innehåll.

Läs mer..

Havretortillas

Busenkla och glutenfria tortillas på havregryn. Använd de precis som du använder tortillas, till röror eller annat gott.

Läs mer..

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Vitlöksbröd

Det virala vitlöksbrödet. Gör det hemma och du kommer aldrig mer att köpa färdigt vitlöksbröd, det är SÅ mycket godare.

Läs mer..

Rezz bhalib

Denna rispuddingen från Syrien är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sen är

Läs mer..

Rashta bhalib

Denna libanesiska mjölkpuddingen med vermicelli är makalöst god och väldigt enkel att göra. Toppa den med valfria nötter och sen

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa