Saftiga och lätta kanelbullar som blir perfekta varje gång. Rulla de till det klassiska utseendet som en snäcka eller fläta dem, oavsett så kommer det att resultera i de godaste kanelbullarna du har bakat.
Ingredienser
Deg (ca.30st)
- 50g Jäst för söta degar
- 4dl Mjölk (3%-ig)
- 14dl Vetemjöl special
- 200g Margarin
- 1.5dl Strösocker
- 1.5msk Kardemumma (gärna nystött)
- 1tsk Salt
Fyllning
- 200g Margarin
- 1.5dl Strösocker
- 2msk Kanel
- 1msk Maizena
- 0.5tsk Flingsalt (valfritt)
Pensling
- Ägg
- Vatten
- 1krm Salt
Topping
- Pärlsocker
Pensling efter gräddning
- Sockerlag (koka upp 1dl strösocker med 2dl vatten)
Gör såhär
Blanda samman allting för fyllningen och ställ undan.
Smula ner jästen i en bunke och häll sedan över mjölken, rör om tills jästen har blivit helt upplöst. Dela det rumsvarma margarinet i kuber så att det blir lättare att bearbeta i bakmaskinen, häll sedan ner socker, kardemumma och lite vetemjöl, låt maskinen arbeta i några minuter. Häll successivt i mjölet och när du har en deg så häller du i saltet och låter degen knådas i maskinen i ca. 10minuter.
Kavla ut degen tills den blir ungefär 0.5cm tjock och sprid ut fyllningen över den. Rulla väldigt tight men försiktigt så att du får en fin snäcka som håller sig fint till slutresultatet. Ett tips är att dela bullarna med en tråd (läggtråden underifrån och dela uppåt) istället för med en kniv så att de håller sig runda och fina. Vill du fläta bullarna eller forma de på ett annat sätt så går det utmärkt. Placera bullarna på ett bakplåtspapper och tänk på att ha avstånd mellan dem så att de inte jäser ihop under jästiden och i ugnen. Låt bullarna jäsa i 1.5-2 timmar.
Starta ugnen på 200 grader med över och undervärme. Pensla bullarna med ägg och toppa generöst med pärlsocker. Grädda de i mitten av ugnen i 10-12 minuter eller tills de blivit gyllene. Pensla bullarna med sockerlag vilket ger de en härlig lyster samtidigt som den bevarar bullarnas saftighet.