Detta recept har jag använt i flera år och det blir perfekt varje gång. Du får saftiga och lätta saffransflätor som är för goda att bara äta en eller två bitar av. Gärna med ett glas kall mjölk, mums!
Ingredienser
- 25g Röd jäst el. 12g torr jäst
- 350g Mjölk (3%-ig)
- 100g Margarin
- 100g Strösocker
- 1g Saffran
- 1st Ägg
- Ca. 500g Vetemjöl special
Fyllning
- 4 påsar Marsanpulver
- 8dl Kall mjölk
- 2dl Frysta lingon
Pensling
- 1st Ägg
- 1msk Vatten
- 1nypa Salt
Sockerlag
- 1dl Strösocker
- 1dl Vatten
Topping
- Pärlsocker
- Mandelspån
Gör såhär
Smält margarinet i kastrull, häll över mjölken och värm den tills den blir fingervarm (37°). Dra bort kastrullen från plattan och häll i saffran, rör om och låt dra i minst 5 minuter.
Smula ner jästen i en bunke, häll över lite av mjölkblandningen och rör runt tills jästen löses upp.
Blanda ner ägg, socker, resten av vätskan och lite mjöl åt gången och kör igång bakmaskinen på medelhastighet. Degen ska precis gå ihop, hellre lite kladdig än för torr och hård så var försiktig med mjölet.
Låt bakmaskinen få arbeta i minst 8 minuter tills det bildas glutentrådar i degen. Täck den sedan med plastfolie och med en bakduk över och låt den jäsa i 30 minuter eller tills den har fördubblat sin volym.
Ta fram en djup skål och vispa ihop marsanpulvret med mjölken tills du får en lagom tjock vaniljkräm. Ställ in vaniljkrämen i kylskåpet tills den är redo för användning.
Dela degen i mitten och kavla ut dem båda till rektanglar. Skär in mot mitten från båda sidorna men inte hela vägen så att du får ca 1.5cm breda strimlor. Bred på fyllningen i mitten och täng ihop och förslut fyllningen med remsorna, ta vartannan så att det blir som en fläta. Lägg över saffransflätorna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och låt de jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sätt igång ugnen på 225°.
Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt i en skål. Pensla bullarna med äggblandningen, strö över riktigt med pärlsocker och grädda de i mittersta falsen av ugnen i 8-10 minuter eller tills de blir gyllene.
Pensla saffransflätorna med sockerlagen och låt de svalna lite innan servering.