Detta recept har jag använt i flera år och det blir perfekt varje gång. Du får en saftig och god saffransbutterkaka som är för god att bara äta en bit av. Gärna med ett glas kall mjölk, mums!
Ingredienser
- 25g Röd jäst el. 12g torr jäst
- 350g Mjölk (3%-ig)
- 100g Margarin
- 100g Strösocker
- 1g Saffran
- 1st Ägg
- Ca. 500g Vetemjöl special
Fyllning
- 4 påsar Marsanpulver
- 8dl Kall mjölk
- 200g Mandelmassa
- 1dl Kokosflingor
- 2dl Frysta lingon
Pensling
- 1st Ägg
- 1msk Vatten
- 1nypa Salt
Sockerlag
- 1dl Strösocker
- 1dl Vatten
Topping
- Pärlsocker
- Mandelspån
Gör såhär
Smält margarinet i kastrull, häll över mjölken och värm den tills den blir fingervarm (37°). Dra bort kastrullen från plattan och häll i saffran, rör om och låt dra i minst 5 minuter.
Smula ner jästen i en bunke, häll över lite av mjölkblandningen och rör runt tills jästen löses upp.
Blanda ner ägg, socker, resten av vätskan och lite mjöl åt gången och kör igång bakmaskinen på medelhastighet. Degen ska precis gå ihop, hellre lite kladdig än för torr och hård så var försiktig med mjölet.
Låt bakmaskinen få arbeta i minst 8 minuter tills det bildas glutentrådar i degen. Täck den sedan med plastfolie och med en bakduk över och låt den jäsa i 30 minuter eller tills den har fördubblat sin volym.
Ta fram en djup skål och vispa ihop marsanpulvret med mjölken tills du får en lagom tjock vaniljkräm. Ställ in vaniljkrämen i kylskåpet tills den är redo för användning.
Riv mandelmassan och blanda den med kokosflingorna. Du kan hoppa över detta moment om du endast vill ha vaniljkräm och lingon i din saffransbutterkaka.
Dela degen i mitten och kavla ut dem båda till rektanglar. Bred på vaniljkrämen, kokos och mandelsmassablandningen samt lingonen. Rulla ihop på samma sätt som man rullar kanelbullar, försiktigt men bestämt.
Dela längden i 1.5cm tjocka bullar och lägg över bullarna i två olika springformar som är klädda med bakplåtspapper och låt de jäsa i ytterligare 30 minuter. Man kan givetvis göra en butterkaka och resterande deg som vanliga snäckor, alltså utan att placera dem i en form.
Sätt igång ugnen på 225°.
Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt i en skål. Pensla bullarna med äggblandningen, strö över riktigt med pärlsocker och grädda de i mittersta falsen av ugnen i 15 minuter på över och undervärme i mittersta falsen.
Om butterkakan har fått mycket färg så täck den med aluminiumfolie, grädda den sedan i nedersta falsen i 15 minuter till.
Koka ihop ingredienserna för sockerlagen, koka ihop tills sockerkristallerna har lösts upp. Pensla butterkakan med sockerlagen och låt den svalna en stund innan du tar ut den ur formen och serverar den. Hoppas att det ska smaka.