Om du älskar bröd med smält ost så kommer du att älska dessa mini ostbåtar. Servera de på buffébordet eller ta med de ut på picknicken. De underbart mjuka och luftiga även dagen efter, blir det några över så går det utmärkt att frysa in dem.
Ingredienser ( ca. 30st)
Degen
- Ca. 6dl Vetemjöl
- 2tsk Torrjäst el. 25g färsk Jäst
- 2.5dl Ljummet vatten
- 2msk Matolja
- 1tsk Strösocker
- 1tsk Salt
Fyllningen
- 2-3dl Valfri mild gulost (jag hade gouda)
- 2dl Fetaost eller annan smakrik ost
- 1dl Finhackad persilja
Pensling
- 1st Ägg
- 1tsk Vatten
- 1krm Salt
Gör såhär
Ta fram en bunke och lägg i jästen. Häll över vattnet och rör om tills jästen har blivit upplöst.
Häll ner och blanda med olja, socker och lite mjöl åt gången. När degen har börjat ta form så häller du i saltet. Knåda degen i några minuter tills den blivit elastisk, låt den gärna bli mjuk än för hård. Du ska kunna ta på degen utan att dina fingrar klibbar sig fast.
Låt degen jäsa till dubbel storlek i ungefär 30 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv och blanda ihop ostarna. Finhacka persilja och blanda ner den också. Föredrar du mynta så går det bra att ta det istället för persiljan.
Kavla ut degen så att den är ungefär 0.5cm tjock och stansa ut rundlar, antingen med ett dricksglas eller en rund kakform. Lägg ungefär en matsked av ostfyllningen i mitten av cirkeln och nyp ihop ändarna av degen. De ska likna små båtar.
Lägg de med lite avstånd på en ugnsplåt med ett bakplåtspapper och täck dem med en kökshandduk. Låt de få jäsa i ungefär 20 minuter.
Starta ugnen på 250° under tiden som ostbåtarna jäser.
Ta fram en liten skål. Knäck i ägget för penslingen och blanda ihopa det med lite vatten och salt. Detta ger en jämnare pensling och det blir inga äggklumpar vid gräddningen.
Pensla ostbåtarna med ägg och grädda de i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter eller tills de har blir gyllene. Ta ut dem och låt svalna en aning innan de serveras. Hoppas att det ska smaka.