Lättlagade och goda minipajer som passar till årets alla tillfällen. Picknick, kalas, påsk, jul och nyår. Blir det några pajer över efter servering så går det utmärkt att frysa in dem.
Ingredienser (16st)
Pajskal
- 3dl Vetemjöl
- 125g Margarin
- 3msk Vatten
Fyllning
- 100g Fetaost
- 100g Grönkål
- 10st Körsbärstomater
Äggstanning
- 3st Ägg
- 2.5dl Matlagningsgrädde
- Salt & peppar
- Finhackad gräslök (valfritt)
Gör såhär
Ta fram en skål och häll i vetemjölet. Dela margarinet i kuber och nyp ihop det med mjölet. Häll i vattnet och blanda till en fin och fast deg. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i ca. 30minuter innan du börjar arbeta med den.
Skölj och tärna körsbärstomaterna. Skölj och finhacka grönkålen. Ta fram en djup skål eller tallrik och lägg i fetaost, tomater och grönkål, mosa fetaosten och blanda ihop den ordentligt med de övriga ingredienserna.
Vispa ihop allting för äggstanningen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut degen rätt tunt mellan plastfolie så att den inte fastnar på kaveln och arbetsbänken. Skär ut rektanglar och fyll dina formar och har du en stor form så använd gärna en med löstagbar kant så att pajen snabbt lossar efter gräddning. Förgrädda pajskalet i ca. 10 minuter och låt det svalna lite innan det fylls.
Lägg i ungefär två teskedar av fyllning i varje pajskal om du har gjort mindre formar eller lägg i hela fyllningen om du har gjort ett stort pajskal. Fyll försiktigt pajen med äggstanningen och grädda den i ugnen i 30-40 minuter och de mindre pajerna i 10-15 minuter.
Låt pajen få svalna innan den tas ut ur formen. Toppa gärna med flingsalt och finhackad gräslök innan servering.