Manaish kommer ursprungligen från Libanon och är som en pizza som vanligtvis toppas med ost och zaatar som är en nötig och syrlig örtmix som består av timjan, mejram, oregano, sumak och sesamfrön. Zaatar hittar du i utländska kiosker/butiker men finns även numera i svenska matbutiker.
Manaish är godast direkt ur ugnen och kan ätas som frukost, lunch eller middag, antingen med en kopp te eller en iskall cola. Får du manaish över så går det utmärkt att frysa in dem efter att de har svalnat. Servera gärna oliver och lite färska grönsaker till manaish, supergott!
Ingredienser
Deg
- 3,5 glas Ljummet vatten
- 50g Blå jäst el. 12g torrjäst
- 1msk Strösocker
- 1dl Naturell youghurt
- Ca. 2kg Vetemjöl special (eller vanligt vetemjöl)
- 1krm Salt
Fyllning 1
- Zaatar
- Summak
- Olivolja
- Matolja
- 1st Gul el.rödlök
Fyllning 2
- Gul ost som t.ex. gouda
- Fetaost (gärna den smuliga varianten)
- Persilja
Gör såhär
Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet, rör om tills hela jästen har blivit upplöst. Häll ner strösocker, youghurt och halva mängden vetemjöl, rör om tills det börjar bildas en deg. Blanda nu i saltet och resten av mjölet och låt degen knådas i bakmaskinen i ca. 10 minuter.
Dela upp degen och forma degen till lika stora bollar. Jag fick 43 stycken. Kavla ut dem på ett något mjölat bakbord och kavla ut varje boll till 0.3cm tunna pizzor. Placera de på en köksduk så att de inte fastnar, täck de med en kökshandduk och låt de vila i 20-30 minuter.
Sätt igång ugnen på 225° på över och under värme.
Blanda nu fyllningarna. Finhacka en lök och blanda samman den med zaatar, sumak för extra syra och med hälften matolja och hälften olivolja. Rör om tills du får en fin röra, den ska inte vara för rinnig.
Riv ner den gula osten och smula ner fetaosten, det ska vara 60% gul ost och 40% fetaost. Finhacka persiljan och blanda samman den med ostarna tills det blir jämt fördelat.
Ta fram en ugnsplåt och lägg på ett bakplåtspapper. Placera degen med ovansidan nedåt, jag brukar fylla med plåten med 5-6 rundlar. Gör en fin kant på degen för att undvika att fyllningen rinner ut och ”nagga” lätt med fingertopparna för att undvika luftbubblor vid gräddning.
Lägg ca. 1-2 msk av zaatarfyllningen på varje botten och bred ut den jämt. Ta 1-2 handfull av ostfyllningen och fördela den jämt. Grädda manaish i näst översta falsen i ugnen i ca. 10 minuter eller tills gyllene.
Avnjut dina manaish med en kopp te eller en iskall cola och servera de gärna med färska grönsaker till såsom tomat, gurka, lök, mynta och lite oliver.