Fyllda vitkålsdolmor på en bädd av lammracks. En huvudrätt med smak av citron, vitlök och mynta, otroligt gott! Vitkålsblad är väldigt enkla att rulla ihop, mycket lättare än att rulla vindruvsblad och efter förarbetet så sköter den sig själv på spisen. Det allra knepigaste momentet, att lossa vitkålsbladen har jag löst, dela vitkålen på mitten och skär av stjälken innan du kokar den, sen så är det bara att dra av bladen och då får du de i lagom storlek.
Ingredienser
- 1kg Lammracks eller sågade lammdelar
- 3st Lagerblad
- 1st Vitkålshuvud
- 3dl Grötris
- 300g Nöt el. lammfärs
- 2dl Matolja
- 2-3msk 7 kryddor
- 1.5msk Salt
- 1liter Hett vatten
- 15st Vitlöksklyftor
- 2st Citroner (saften)
- 1.5msk Torkad mynta
Gör såhär
Blanda ihop grötris, färs, olja, salt och sju kryddor till fyllningen och lägg den åt sidan.
Koka upp vatten i en stor och rymlig gryta. Dela vitkålshuvudet i mitten och skär bort stjälken, har du ett mer platt vitkålshuvud så kan du dela i 4 lika delar. Koka vitkålen och lossa alla bladen. Lägg den i en sil så att överflödig vätska avdunstar från bladen.
Fyll alla blad med ca. 1-1.5 matsked av fyllningen och rulla de tätt, man behöver inte vika in sidorna. Fortsätt tills alla bladen är rullade.
Häll bort vattnet från grytan, torka den och smält sedan en stor klick smör och 2 matskedar matolja, bryn lammdelarna till de får färg på båda sidor, 3-4 minuter på varje sida. Lägg ner lagerbladen och och börja nu stapla alla fyllda och rullade vitkålsblad, låt skarven vara neråt för att undvika att bladen öppnar upp under kokningen.
Koka upp 1 liter vatten och fyll grytan, det ska fyllas upp till 2cm under bladen. Lägg en tallrik över dolmorna och låt de koka på medelvärme i en timme.
Skala och mortla vitlöken, blanda ner citronjuice och mynta och rör ihop till en massa. Lyft bort tallriken från dolmorna och fördela vitlöksmassan över de, tillsätt mer vatten om du ser att det inte finns mycket vätska i grytan. Lyft försiktigt upp en dolme och smaka av den, salta om det behövs.
Låt dolmorna koka i ytterligare 20 minuter och låt sedan svalna.
Nu ska grytan vändas. Ta fram en stor tallrik eller en bricka, den borde vara större än grytan så att allting får plats och såsen inte rinner över.
Lägg tallriken på grytan och vänd snabbt men försiktigt grytan så att grytan är överst. Banka försiktigt på grytans botten så att köttet och dolmorna släpper. Lyft bort grytan och servera vitkålsdolmorna. Det är gott att äta med en brödbit som man doppar i såsen.