Detta köttfärsriset hittar du ofta på bjudningar om någon libanesisk familj håller i bjudningen. Det är väldigt enkelt att tillaga och fantastiskt gott med både kryddorna och toppingen som består av stekta nötter och russin. Vi brukar oftast servera riset tillsammans med grillat, hummus och tabbouleh. Vill man göra det vegetariskt så går det alldeles utmärkt att byta ut köttfärsen mot vegofärs.
Ingredienser
- 150g Nöt el. lammfärs
- 5dl Ris
- 1liter Vatten
- 3msk Sju kryddor
- Salt
Topping
- 1-2dl Skållade & halverade mandlar
- 1dl Pinjenötter
- 1dl Russin
Gör såhär
Blötlägg russinen så att inte lätt bränns vid under stekningen och skölj riset noggrant tills stärkelsen har försvunnit.
Fräs löken i 50g smör tills den mjuknar, lägg sedan i färsen och stek tillsammans med sju kryddor och salt.
När färsen blivit genomstekt så häller du över riset och vattnet och låter det koka upp. Rör försktigt om tills allting är fint fördelat och sänk sedan värmen till näst längsta o låt tillagas i 20-30 minuter.
Stek under tiden nötterna gyllene, börja med mandlarna då de behöver mest tid, därefter pinjenötter och till sist russinen.
Häll upp riset i ett stort och rymligt fat och toppa sedan med nötterna och russinen.