Shorbet adas är en klassisk soppa i det arabiska köket, denna variant är libanesisk och äts flitigt under fastemånaden ramadan innan huvudrätterna.
Den är smakrik och väldigt enkel att göra. Servera den gärna med en extra citronklyfta till då den är extra god med mycket syra i, i alla fall om du frågar mig.
Ingredienser (6 port.)
- 25g Margarin el. smör
- 1st Gullök
- 1st Morot (går att utesluta men den gör soppan krämig och ger den lite färg)
- 1st Potatis (går att utesluta men den gör soppan krämig)
- 2.5dl Röda linser
- 2tsk Spiskummin
- 1tsk Salt
- 1liter Vatten (justera efter önskad konsistens)
- 1dl Markaroner (går att utesluta helt eller ersätta med ris eller vermicelli)
- 0.5dl Citronjuice
- 1dl Persilja
Gör såhär
Skala och hacka löken, skala moroten, potatisen och dela de i grova bitar.
Smält matfettet i en rymlig gryta och stek sedan löken mjuk, skölj linserna och lägg ner dem, potatisen och moroten.
Häll i vattnet och låt allting koka upp, sänk sedan värmen och låt soppan småputtra till linserna blir mjuka vilket tar ungefär 20 minuter.
Mixa soppan slät och krydda med salt och spiskummin, vispa soppan tills kryddorna blandas in, låt småputtra i några minuter och smaka av.
Lägg nu ner makaronerna och låt de tillagas i ca. 5 minuter, rör om då och då för att undvika att de fastnar i grytans botten.
Pressa i citronjuicen och hälften av persiljan, rör om och stäng sedan av plattan. Om du tycker att soppan är för tjock så kan du hälla i lite hett vatten och låta småputtra lite.
Servera soppan och garnera med lite persilja och gärna med extra citron för den som vill.
Hoppas att det ska smaka.