Direkt översättning för denna utsökta dessert är Libanons nätter. Den består av ett lager av mannagrynspuding som toppas med ashta, en kräm likt grädde men som är mycket godare, sedan nötter som ger en härlig crunch och sirap som gifter sig fint med alla lager. Du måste testa!
Ingredienser
Mannagrynslagret
- 1.25 liter el. 12.5dl Mjölk
- 2.5dl Mannagryn
- 1dl Strösocker
- 5st Mesteka (finns i orientaliska livsmedelsbutiker,går att utesluta)
- 1tsk Blom/Ros el. Apelsinblomsvatten (valfritt)
Ashta
- 5dl Vispgrädde
- 6dl Mjölk (gärna 3%-ig)
- 4msk Vetemjöl
- 2msk Strösocker
- 1st Ägg
- 1tsk Blom/Ros el. Apelsinblomsvatten (valfritt)
Topping
- Ater | Sirap
- Pistagenötter
- Pinjenötter
- Mandlar
- Torkade rosblad
Gör såhär
Börja med mannagrynslagret. Ta fram en djup gryta och häll ner mjölk, strösocker och mannagryn, rör om konstant tills den börjar tjockna.
Mortla mestaka och vispa ner dem. Fortsätt att röra om tills det börjar bubbla i grytan. Om du vill ha i blom, ros eller apelsinblomsvatten så tillsätter du det nu och rör om i några sekunder.
Ta av från värmen och häll upp i valfri form, antingen i en stor eller i flera mindre portionsformar.
Dags för ashtan. Häll ner alla ingredienser i en rymlig kastrull, lägg på medelvärme och rör om konstant tills krämen tjocknar.
Häll över ashtan på mannagrynslagret, täck med plastfolie och ställ sedan in formen/formarna i kylskåpet tills ashtan blir fast. Layali lubnan kan med fördel göras 1-2 dagar innan servering.
När det är dags för servering så dekorerar du med valfria nötter och ev. torkade rosblad. Skär upp i rutor om du har gjorde layali lubnan i en stor form, servera och ringla över valfri mängd ater/sirap. Hoppas att det ska smaka!