Sök

Layali lubnan

Direkt översättning för denna utsökta dessert är Libanons nätter. Den består av ett lager av mannagrynspuding som toppas med ashta, en kräm likt grädde men som är mycket godare, sedan nötter som ger en härlig crunch och sirap som gifter sig fint med alla lager. Du måste testa!

Ingredienser

Mannagrynslagret

  • 1.25 liter el. 12.5dl Mjölk
  • 2.5dl Mannagryn
  • 1dl Strösocker
  • 5st Mesteka (finns i orientaliska livsmedelsbutiker,går att utesluta)
  • 1tsk Blom/Ros el. Apelsinblomsvatten (valfritt)

Ashta

  • 5dl Vispgrädde
  • 6dl Mjölk (gärna 3%-ig)
  • 4msk Vetemjöl
  • 2msk Strösocker
  • 1st Ägg
  • 1tsk Blom/Ros el. Apelsinblomsvatten (valfritt)

Topping

  • Ater | Sirap
  • Pistagenötter
  • Pinjenötter
  • Mandlar
  • Torkade rosblad

Gör såhär
Börja med mannagrynslagret. Ta fram en djup gryta och häll ner mjölk, strösocker och mannagryn, rör om konstant tills den börjar tjockna.

Mortla mestaka och vispa ner dem. Fortsätt att röra om tills det börjar bubbla i grytan. Om du vill ha i blom, ros eller apelsinblomsvatten så tillsätter du det nu och rör om i några sekunder.

Ta av från värmen och häll upp i valfri form, antingen i en stor eller i flera mindre portionsformar.

Dags för ashtan. Häll ner alla ingredienser i en rymlig kastrull, lägg på medelvärme och rör om konstant tills krämen tjocknar.

Häll över ashtan på mannagrynslagret, täck med plastfolie och ställ sedan in formen/formarna i kylskåpet tills ashtan blir fast. Layali lubnan kan med fördel göras 1-2 dagar innan servering.

När det är dags för servering så dekorerar du med valfria nötter och ev. torkade rosblad. Skär upp i rutor om du har gjorde layali lubnan i en stor form, servera och ringla över valfri mängd ater/sirap. Hoppas att det ska smaka!

FLER GODA RECEPT

Fröknäcke

Knaprigt, glutenfritt och supergott fröknäcke som du snabbt & enkelt rör ihop. Servera det till frukost, brunch eller vid sidan

Läs mer..

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka till frukost, lunch, middag eller som fika. Ett utmärkt alternativ som passar både stora och små. Toppa valfritt och

Läs mer..

Proteinbagels

Galet lättbakade proteinbagels på endast 3 ingredienser! Baka dem och servera till frukost, brunch eller kvällsgott med valfritt innehåll.

Läs mer..

Havretortillas

Busenkla och glutenfria tortillas på havregryn. Använd de precis som du använder tortillas, till röror eller annat gott.

Läs mer..

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Vitlöksbröd

Det virala vitlöksbrödet. Gör det hemma och du kommer aldrig mer att köpa färdigt vitlöksbröd, det är SÅ mycket godare.

Läs mer..

Rezz bhalib

Denna rispuddingen från Syrien är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sen är

Läs mer..

Rashta bhalib

Denna libanesiska mjölkpuddingen med vermicelli är makalöst god och väldigt enkel att göra. Toppa den med valfria nötter och sen

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa