Små zucchinis som fylls med en enkel köttfärsbladning med ris och som sedan tillagas i en smakrik tomatsås. Denna rätt från mellanöstern brukar jag göra när jag är sugen på arabisk husmanskost, så gott!
Ingredienser
- 8st Ljusa zucchini
- 3dl Grötris
- 250g Lammfärs (går att byta ut till nöt)
- 1.5dl Matolja
- 2msk 7 kryddor
- 1msk Salt
Tomatsås
- 1.5liter Vatten
- 3msk Tomatpuré
- 4st Vitlöksklyftor
- 1.5st Grönsaksbuljonger
- 1msk Torkad mynta
Gör såhär
Blanda allting till fyllningen och låt den vila under tiden som du gröper ur zucchinis.
Pressa vitlöken och lägg den i en rymlig gryta tillsammans med övriga ingredienser till tomatsåsen och låt den få småputtra i 20-30 minuter under tiden som du gör iordning zucchinis.
Tvätta zucchinis ordentligt och skär bort den lilla pluppen på undersidan och skaftet på ovandelen plus 1cm så att du får ett bra omfång för urgröpningen. Håll zucchinin i ett stadigt grepp och arbeta inåt med verktyget, arbeta försiktigt så att det inte blir hål i zucchinin eller att den spricker på ovandelen.
Fyll nu alla zucchinis med köttfärsfyllningen, lämna dock 1cm fri på toppen för att ge utrymme till riset att svälla och det inte blir en massa fyllning i grytan.
Lägg ner alla fyllda zucchinis i grytan med tomatsåsen och låt de få småputtra och tillagas i ca. 1 timme, känn efter om riset är tillagat efter 40 minuter. Var försiktig och och håll koll för att inte få mosiga zucchinis.
Servera de tillsammans med en brödbit som är gott att doppa i tomatsåsen.