Shawerma är en slags kebab med mycket smak av fantastiska kryddor såsom kryddnejlika, paprikakrydda, vitlökspulver m.m. Om du vill ha en riktigt god shawerma så ska du välja fint kött och viktigast av allt, att marinera det dagen innan för maximal smak och njutning.
Servera gärna shawerma i färska pita eller libabröd tillsammans med grönsaker, persilja och taratour, en magiskt god tahinisås.
Ingredienser
- 500g Strimlor av högrev av lamm el. nöt
- 2st Vitlöksklyftor
- 2dl Turkisk youghurt
- 1dl Matolja
- 2msk Äppelcidervinäger
- 2msk Shawermakrydda (hittas i arabiska matbutiker)
- 1msk Paprikapulver
- 1msk Vitlökspulver
- 1msk Lökpulver
- 1msk Salt
Garnering
- 1st Röd paprika
- 1st Gul paprika
- 2st Tomater
- 1st Gullök
Tillbehör
- Pitabröd
- Taratour (Tahinidressing smaksatt med bl.a. citron och vitlök )
- Salladsblad
- Tomater
- Picklad gurka
- Finhackad persilja
Gör såhär
Ta fram din köttbit och strimla den i rätt tunna strimlor om den inte redan är strimlad. Skär först bort senorna om det finns några så att du inte får en seg shawerma.
Ta fram en rymlig skål och blanda ihopa alla ingredienser för marinaden. Lägg i köttstrimlorna och blanda så att alla köttstrimlor täcks. Ställ in skålen i kylskåpet i minst 1 timme men gärna över natten.
Skala och strimla löken. Kärna ut paprikorna och strimla de och tomaterna.
Ta fram en stekpanna och värm upp ca. 2 matskedar matolja. Lägg i shawerman och stek den tills den blir tillagad, rör om då och då. När köttet känns tillagat så skjut undan det till den ena halvan av stekpannan. Häll ner de strimlade grönsakerna och stek de mjuka, blanda sedan ihop med köttet. Låt de tillagas ihop med shawerman i ca. 10 minuter och sedan är shawerman färdig att servera.
Servera din shawerma i pita eller libabröd ihop med de goda tillbehören. Smaklig måltid!