Kebbe najje är en libanesisk råbiff som blandas med bl.a. bulgur. Den passar utmärkt att servera på meze/buffébordet.
Det är väldigt viktigt att göra kibbe najje med ett väldigt färskt och fint kött fritt från fett och senor. Ställ köttet kallt innan du börjar arbeta med det för det bästa resultatet.
Ingredienser
- 300g Filé el. innanlår av kalv el. lamm
- 150g Ljus fin bulgur
- 1.5dl Hett vatten
- 1st Mellanstor Gullök
- 2st Persiljekvistar (valfritt)
- 1cm Röd el. grön chili (justera själv för önskad hetta)
- 2msk Paprikapuré
- 1msk Tomatpuré
- 2tsk Kebbehkrydda
- 2tsk Salt
Gör såhär
Observera att köttet ska vara kallt när du använder för ett fräschare och lättare arbete. Så ställ gärna in det i frysen i ungefär 30 minuter innan du börjar använda det.
Mät upp bulguren och häll den i en lagom stor bunke. Koka upp vatten och blanda det med bulguren, täck över med en tallrik och låt det svälla i ungefär 10 minuter.
Skala och grovhacka löken.
Smula bulguren med händerna tills den inte längre är hård och har klumpar. Häll ner den i en matberedare tillsammans med alla ingredienser utom köttet. Mixa i minst två omgångar tills du har en jämn och fin bulgurmassa. Häll ut bulgurmassan i samma bunke som bulguren var i från början.
Gör rent matberedaren. Dela köttet i stora kuber och mixa det tills det blir finmalet, du ska få en helt slät köttmassa.
Lägg den fina köttmassan över bulgurblandningen och knåda in det tills du får en enda jämn kebbe deg. Olja gärna in dina händer under denna process, det underlättar knådandet och kebbedegen kommer inte att fastna i dina händer.
Plasta in kebben i bunken och låt den få vila i 20-30minuter innan du börjar forma den. Man kan även servera hela massan på ett fat och göra fina mönster med en inoljad sked.
Toppa kebbe najje med en fin olivolja, lite finhackad persilja och krossade valnötter (valfritt).