Detta otroligt goda och vackra tomatriset från det irakiska köket brukar jag tillaga hemma som en variation från det vita riset. Riset tillagas i en tomatsås som ger både smak och färg och passar utmärkt att servera till fisk, räkor, kyckling eller kött.
Ingredienser
- 5dl Ris
- 1dl Matolja
- 1st Gullök
- 2msk Tomatpuré
- 1msk Vitlökspulver
- 1msk Paprikapulver
- 1st Torkad lime | Noomi basra (kan ersättas med 1tsk Citronjuice)
- 1st Hönsbuljong
- 2tsk Salt
Topping
- 0.5dl Persilja
Gör såhär
Skölj bort stärkelsen från riset. Om du har möjlighet så blötlägg riset efter sköljningen, minst 30 minuter i förväg eller helst kvällen innan.
Skala och finhacka löken.
Hetta upp matoljan i en gryta och fräs löken tills den blir mjuk. Tillsätt tomatpuré och rör om i några minuter, gå i med kryddorna och smula ner buljongen.
Häll riset i grytan och blanda försiktigt ihop det med löken och kryddorna i några minuter. Smaka av, är du nöjd med smaken så häll i hett vatten som är 0.5cm över risets topp. Låt det koka upp och sänk sedan värmen till 2:an eller 3:an och låt det tillagas i ungefär 20 minuter.
Finhacka under tiden lite persilja att toppa riset med.
Ta fram ett rymligt fat och häll försiktigt över riset. Toppa det med den finhackade persiljan. Hoppas att det ska smaka!