Ett otroligt vackert och gott som ris med smak av dill och bondbönor från Irak som jag kom i kontakt med först efter att jag gifte mig, då min make är från Irak. Vi brukar oftast servera den tillsammans med fisk och ha lite youghurt vid sidan om.
Ingredienser
- 3dl Ris
- 0.5dl Matolja
- 25g Margarin | Smör
- 2st Gullökar
- 1st knippe Dill (fryst går också bra)
- 3dl Skalade bondbönor
- 2st Grönsaksbuljonger
- 4.5dl Vatten
- 1tsk Salt
Gör såhär
Tvätta riset försiktigt tills stärkelsen försvinner och låt ligga och svälla i vattnet i minst 30 minuter.
Skala och strimla löken och stek den sedan mjuk tillsammans med olja och smör.
Häll i dill och bondbönor i grytan och blanda försiktigt.
Sila bort vattnet från riset och lägg riset i grytan. Rör försiktigt om så att alla ingredienser blandas ihop jämt.
Smula ner buljongtärningarna eller lös upp de i hett vatten för att undvika klumpar, häll även i saltet. Häll i vattnet och rör försiktig om i grytan tills det ser jämt fördelat ut. Vattnet ska precis täcka toppen av riset.
Koka upp riset och sänk värmen till 3:an och låt riset tillagas vilket tar ca. 20 minuter.
Häll upp och servera med dina favorit tillbehör.