Hummus är en underbart god och len kikärtsröra som är smaksatt med tahina som är en sesampasta, vitlök, citron och salt. Det är en stor favorit från det arabiska köket och har kommit att bli en favorit för många i Sverige.
Hummus är väldigt gott som dipp till libabröd, grönsaker, grillat och mezebordet.
Ingredienser
- 500g Kikärtor (färdigkokta) el. 200g okokta
- 1dl Tahina /Sesampasta (Finns i orientaliska butiker och i de flesta svenska matkedjor)
- 1-2st Vitlöksklyftor
- 1st Citron (saften)
- 1tsk Salt
Gör såhär
Om du använder okokta kikärtor så ska dessa blötläggas dagen innan i rikligt med vatten då de sväller upp 2-3 gånger sin storlek. Koka de sedan i 2-3 gånger så mycket vatten i 60-80 minuter tillsammans med en tesked bikarbonat som påskyndar koktiden. Man kan smaka eller känna på en kikärta om de är färdigkokta. Sila bort vattnet och låt de svalna innan användning.
Häll allting förutom kikärtorna i en mixer och mixa tills du får en ljus och slät smet, häll sedan i kikärtorna och mixa tills du får en slät hummus. Om du vill ha en tunnare hummus så kan du hälla i lite kikärtsspad i taget samtidigt som mixern är igång, smaka av och justera smakerna.
Häll upp humusen och toppa valfritt, jag tycket att det är väldigt gott att toppa med extra kikärtor, olivolja och lite chilipulver på. Smaklig hummus!