Harira är en traditionell marockansk soppa som kan göras vegetarisk eller med nöt/kyckling och äts flitigt under fastemånaden ramadan. Soppan är otroligt mustig och består av både linser och kikärtor och är sprängfylld med goda smaker från både kryddorna och grönsakerna.
Ingredienser
- 1.5liter Vatten
- 25g Smör/Margarin
- 230g Kikärtor
- 1dl Gröna linser
- 2st Gullökar
- 2st Selleristjälkar
- 1dl Persilja
- 2st Grönsaksbuljonger
- 2st Kanelstänger
- 1msk Ingefärspulver
- 1tsk Korianderpulver
- 400g Krossade tomater
- 1dl Tomatpuré
- 1dl Vermicelli
- 1.5msk Maizena (blandas med 2-3msk vatten)
- Salt och peppar
Gör såhär
Skala och finhacka löken, finhacka även sellerin. Smält smöret i en rymlig gryta och stek sedan lök och selleri mjuka. Smula nu ner buljongen och häll över 2dl vatten och låt det småputtra i 2-3 minuter tills buljongen är helt upplöst och jämt blandad med löken och sellerin.
Krydda med ingefärs och korianderpulver, stek med kryddorna i två minuter och lägg sedan i kanelstänger, linser, kikärtor, krossade tomater och vatten och låt soppan koka i 20-25 minuter tills linserna har blivit mjuka. Lägg i tomatpurén, blanda väl och låt soppan koka i 10 minuter.
Häll i vermicellin och låt den tillagas tills den blir mjuk, det tar ungefär 10 minuter, rör om då och då för att undvika att den fastnat i grytans botten.
Blanda nu ut majsstärkelsen i vatten och rör försiktigt ner den i soppan. Finhacka persiljan och blanda ner allt men spara lite till toppingen vid servering. Smaka av soppan med salt och peppar.
Häll upp soppan, toppa med persilja och lite citronsaft, servera gärna med en brödbit till. Smaklig måltid!