Ett italienskt bröd som går att toppa med det du själva gillar. Jag har valt att toppa med det som rubriken visar, körsbärstomater, oliver och basilika och avslutat det hela med flingsalt. Det blev otroligt gott!
Ingredienser
- 5.5dl Vetemjöl special
- 25g Färsk jäst el. 2tsk torrjäst
- 3dl Ljummet vatten
- 0.5dl Olivolja
- 2msk Honung
- 1tsk Flingsalt
Topping
- Körsbärstomater
- Basilika
- Oliver
- Flingsalt
Gör såhär
Smula ner jästen i en rymlig bunke, häll över vattnet och rör om tills jästen har lösts upp. Häll ner vetemjölet och rör om, häll även över olivoljan samt honungen och rör om tills det bildas en deg, ha i saltet och rör om i 3-4 minuter tills du får en fin deg, den kan vara lite kladdig. Låt jäsa till dubbel storlek under platsfolie i 40 minuter.
Sätt igång ugnen på 220° varmluft eller 245° i en vanlig ugn och låt ugnen bli varm innan brödet gräddas.
Ta fram en ungsform och lägg på ett bakplåtspapper, häll över olivolja och fördela den jämt. Vänd över degen, ringla över lite över lite olivolja och tryck sedan försiktigt med fingertopparna över hela degen. Täck degen med plastfolie och den vila i ytterligare 30 minuter.
Skiva valfri mängd körsbärstomater och oliver och fördela dem på focaccian. Fördela över färska basilikablad och strö över flingsalt.
Grädda brödet i mitten av ugnen i ca. 20 minuter eller tills gyllene.
Pensla brödet med olivolja och strö eventuellt över lite mer flingsalt. Låt det svalna och skär det i valfria bitar.
Servera gärna med smör till en god och mustig soppa eller varför inte till ostbrickan eller buffén. Hoppas att det ska smaka!