Fattoush är en av de populäraste salladerna i Libanon. Den har en härlig sötma från granatäppelsirapen, syra från citronen och summak och en crunch från de friterade bröden som salladen toppas med. Den är lika vacker som god och passar utmärkt att servera till det mesta.
Ingredienser
- 1st Isbergssallad
- 1/2 st Gurka
- 1/2 st Röd paprika
- 1/2 st Orange paprika
- 1/2 st Gul paprika
- 6st Rädisor
- 2st Tomater
- 2st Salladslökar
- 1dl Granatäppelkärnor
- 1 knippe Persilja
- 1 knippe Färsk mynta (går ett byta ut mot 1msk torkad mynta)
- 1st Citron (saften)
- 0.5dl Olivolja
- 3msk Granatäppelsirap
- 1msk Summak (finns i orientaliska butiker)
- 1.5tsk Salt
Topping
- 1dl Granatäppelkärnor
- 1st Libabröd
Gör såhär
Klipp libabrödet i lagom stora fyrkanter och fritera det i olja till de blir gyllene och knapriga. Det går även att rosta de i ugnen med lite olja som ett nyttigare alternativ.
Finhacka alla grönsaker och lägg de i ett rymligt fat. Blanda ihop citronsaft, granatäppelsirap, olivolja och kryddor och häll det över grönsakerna, blanda allting väl. Glöm inte att smaka av.
Toppa salladen med granatäppelkärnor och det friterade brödet. Tänk på att brödet ska läggas på precis innan servering för att undvika att det ska bli blött.