Dessa libanesiska spenatpirogerna är försvinnande goda. Du hittar de ofta på mezebordet där man servera olika smårätter som på en buffé. Den mjuka degen fylls med en frisk, sur och väldigt god spenatröra som kan göras på antingen färsk eller fryst spenat.
Det går alldeles utmärks att göra dessa spenatpiroger i förväg och sedan frysa in dem, sedan så är det bara att ta ut dem, pensla med matolja och grädda de i ugnen.
Ingredienser (ca. 40st)
Deg
- 2kg Vetemjöl (ungefär)
- 6dl Ljummet vatten
- 1.5dl Neutral olja
- 1tsk Strösocker
- 1krm Salt
Spenatfyllning
- 500g Färsk spenat el. 700g fryst hackad spenat
- 1st Gullök
- 1st Citron (saften)
- 1.5dl Olivolja
- 2msk Sumak (finns i orientaliska butiker men även i t.ex. willys)
- 1tsk Paprikapulver el. chilipulver
- 1tsk Citronsyra
- 1.5msk Salt
Gör såhär
Blanda samman alla ingredienser till degen i en bunke, tillsätt dock lite mjöl åt gången tills degen precis går ihop och inte är kladdig. Täck den sedan med plastfolie och med en kökshandduk över. Låt degen vila i minst 30 minuter innan du börjar arbeta med den.
Skala och finhacka löken, skölj, sila av och finhacka spenaten och lägg dem i en bunke. Om du använder fryst spenat se till att den har tinat innan användning. Lägg ner resterande ingredienser och smaka av. Jag gillar fyllningen extra syrlig, om ni vill ha den mildare så går det bra att minska på citronsyran. Låt fyllningen vila i kylskåpet i minst 30 minuter innan användning, gör den gärna dagen innan för mer smak.
Obs!
Tänk på att sila bort så mycket vätska som möjligt innan fyllningen fördelas på degen, fyllningen är extra rinnig om du har använt dig utav fryst spenat. Om du har en för rinnig fyllning så kommer det att bli svårt att försluta degen. Dina fingrar ska vara torra när degen nyps ihop.
Dela degen i mitten och kavla ut den rätt tunt, ca. 0.5cm, stansa sedan ut cirklar med ett glas eller något annat runt. Lägg ungefär en matsked av fyllningen i mitten och nyp ihop degen så att du får en triangel (se bilder).
Lägg spenatpirogerna på en ugnsplåt som är penslad med en neutral olja, gärna med ett bakplåtspapper först för att förhindra att pirogerna fastnar. Lägg dem med lite mellanrum mellan varje och pensla alla med olja. Grädda de i övre delen av ugnen på 225° i ca. 20 minuter eller till de har blivit gyllene.
Låt de svalna en aning innan de plockas bort från plåten för att förhindra brännskador på fingrarna, servera genast.
Tips!
- Oanvänd deg kan förvaras i kylskåpet i 3-4 dagar.
- Du kan fylla degen med andra fyllningar såsom ost eller köttfärs.
- Du kan frysa in de färdiga pirogerna och sedan ta ut, pensla och grädda innan servering.