Sök

Falafel i pitabröd

Äkta arabiska falafel från grunden, detta är hur gott som helst! Det är lite tidskrävande men det är så värt det. Jag brukar göra falafel under helgen när jag har som mest tid men du kan också välja att förbereda smeten i god tid och sedan frysa in den, den håller i upp till 3 månader i frysen.

För att spara tid så kan du förbereda tillbehören dagen innan, godast är ju falafel i hemgjorda pitabröd förstås.

Ingredienser

  • 1kg Kikärtor (alt. 0.5kg kikärtor + 0.5kg skalade bondbönor)
  • 7st Gullökar
  • 1st Vitlöksshuvud
  • 1.5dl Färsk eller fryst koriander el. persilja
  • 1dl Falafelkrydda (hittas i välsorterade utländska matbutiker)
  • 2msk Salt

Inför friteringen

  • 0.5msk Bakpulver el. bikarbonat
  • 1st ägg (kan uteslutas med gör falafeln extra krispig)

Om du har fryst in falafelsmeten och vill fritera så blandar du ner detta när smeten har jäst

  • 1dl Ströbröd
  • 0.5msk Bakpulver el. bikarbonat
  • 1st ägg (kan uteslutas med gör falafeln extra krispig)

Till friteringen

  • 1 liter Vegetabilisk olja såsom raps el. solrosolja

Tillbehör

  • Pitabröd
  • Taratour (Tahinidressing smaksatt med bl.a. citron och vitlök )
  • Tomater
  • Picklad gurka
  • Picklad majrova
  • Finhackad persilja

Gör såhär
Blötlägg bönorna i vatten i en stor och djup skål dagen innan, lägg de var för sig.
Sila bort vattnet dagen efter och skölj bönorna i kallt vatten.

Mixa bönorna i en matberedare eller köttkvarn i två omgångar tills du får en fast massa av dem.

Skölj och grovhacka gullök, vitlök och örter om örterna är färska. Mixa ihopa de med bönmassan i två eller tre omgångar tills du får en jämn och fin massa. Blanda ner kryddorna och smaka sedan av.
Hit kan du förbereda och sedan frysa in falafelmassan.

Om du ska tillaga falafeln direkt så ska du låta massan få vila i 30 minuter i kylskåpet innan du blandar du ner ett ägg samt bakpulver eller bikarbonat. Var försiktig med bakpulver och bikarbonat, om det blir för mycket så kan dina falafel bli för mörka under friteringen. Låt smeten vila i ca. 20 minuter innan du påbörjar friteringen.

Hetta upp 1liter vegetabilisk olja i en stor och djup gryta, när olja är tillräckligt varm så sänker du med 2 steg på plattan.

Börja med att forma dina falafel med två skedar eller falafelverktyget (finns i välsorterade utländska matbutiker). Tänk på att inte göra de platta utan mer så att det ser ut som att det är en kulle, annars finns det risk med att de blir platta och utan innanmäte. Fritera dem i 2-3 minuter på varje sida. Lägg dina friterade falafel på hushållspapper och låt överflödig olja rinna bort.

Godast är falafeln direkt efter friteringen så tänk på att servera de rätt så omgående.Servera dina falafel i pitabröd eller libabröd tillsammans med tahinidressingen samt färska grönsaker och njut!

FLER GODA RECEPT

Mangosalsa

En snabb och fräsch salsa med både sötma, syra och hetta som passar utmärkt att servera till havets skatter.

Läs mer..

Falafel

Äkta arabiska falafel från grunden, detta är hur gott som helst! Det är lite tidskrävande men det är så värt

Läs mer..

Äggrulle

Perfekt mellanmål, kvällsmat och till utflykterna. Proteinrika äggrullar med olivolja, salt och kanel, enklare blir det inte!

Läs mer..

Pommesrulle

Lätt och gott, precis som det ska vara. Denna pommesrulle brukade vi som barn få i väntan på den riktiga

Läs mer..

Labnerulle

Labne är en avrunnen youghurt som breds på ett tunnbröd och toppas med oliver, tomat, gurka, färska myntablad, lite olivolja

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa