Sök

Eish al saraya- Libanesisk brödpudding

Denna brödpuddingen är så god och busenkel att göra. Om du lagar den till dina gäster så gör den gärna dagen innan så att puddingen hinner gotta ihop sig. Det enda du behöver är formfranska, sockerlag, ashta och nötter.

Ingredienser

  • Ca. 10st Formfranska
  • Pistagenötter
  • Mandlar

Ashtakräm

  • 5dl Vispgrädde
  • 6dl Mjölk (gärna 3%-ig)
  • 4msk Vetemjöl
  • 2msk Strösocker
  • 1st Ägg
  • 1tsk Blom/Ros el. Apelsinblomsvatten (valfritt)

Sirap

  • 6dl Strösocker
  • 3dl vatten
  • 1tsk citronjuice
  • 1msk Ros, blom el. apelsinblomsvatten

Gör såhär
Börja med att göra ashtakrämen.
Häll ner alla ingredienser i en rymlig kastrull, lägg på medelvärme och rör om konstant tills krämen tjocknar.

Häll över i en skål och täck med plastfolie, låt plastfolien nudda krämen för att undvika att det bildas en hinna på den. Ställ in krämen i kylskåpet och låt den bli kall innan du börjar använda den.

Dags för sirapen. Häll socker och vatten i en kastrull och låt koka upp till sockerkristallerna har smält. Sänk värmen och pressa i citronjuicen och låt småkoka i ca. 5 minuter tills sirapen går ihop. Vill du smaksätta din sirap så gör det nu och rör om.

Låt sirapen svalna i rumstemperatur innan förbrukning. Sirapen får en tjockare i konsistensen när den blir kall.

Rosta formfranskan och skär sedan bort kanterna. Lägg de i den formen som du ska göra brödpuddingen i. Bröden ska täcka hela botten. Häll över sockerlag på alla bröd och låt bröden suga åt sig sirapen i ca. 10 minuter.

Häll över ashtakrämen så att den täcker alla bröd och bre den jämt. Ställ formen i kylskåpet i minst en timme om du ska servera den samma dag, gärna över natten.

Toppa puddingen med krossade pistagenötter och antingen halverade eller skivade mandlar. Dela upp i portionsbitar och ringla över sockerlag till varje bit vid servering.

FLER GODA RECEPT

Fröknäcke

Knaprigt, glutenfritt och supergott fröknäcke som du snabbt & enkelt rör ihop. Servera det till frukost, brunch eller vid sidan

Läs mer..

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka till frukost, lunch, middag eller som fika. Ett utmärkt alternativ som passar både stora och små. Toppa valfritt och

Läs mer..

Proteinbagels

Galet lättbakade proteinbagels på endast 3 ingredienser! Baka dem och servera till frukost, brunch eller kvällsgott med valfritt innehåll.

Läs mer..

Havretortillas

Busenkla och glutenfria tortillas på havregryn. Använd de precis som du använder tortillas, till röror eller annat gott.

Läs mer..

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Vitlöksbröd

Det virala vitlöksbrödet. Gör det hemma och du kommer aldrig mer att köpa färdigt vitlöksbröd, det är SÅ mycket godare.

Läs mer..

Rezz bhalib

Denna rispuddingen från Syrien är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sen är

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa