Denna brödpuddingen är så god och busenkel att göra. Om du lagar den till dina gäster så gör den gärna dagen innan så att puddingen hinner gotta ihop sig. Det enda du behöver är formfranska, sockerlag, ashta och nötter.
Ingredienser
- Ca. 10st Formfranska
- Pistagenötter
- Mandlar
Ashtakräm
- 5dl Vispgrädde
- 6dl Mjölk (gärna 3%-ig)
- 4msk Vetemjöl
- 2msk Strösocker
- 1st Ägg
- 1tsk Blom/Ros el. Apelsinblomsvatten (valfritt)
Sirap
- 6dl Strösocker
- 3dl vatten
- 1tsk citronjuice
- 1msk Ros, blom el. apelsinblomsvatten
Gör såhär
Börja med att göra ashtakrämen.
Häll ner alla ingredienser i en rymlig kastrull, lägg på medelvärme och rör om konstant tills krämen tjocknar.
Häll över i en skål och täck med plastfolie, låt plastfolien nudda krämen för att undvika att det bildas en hinna på den. Ställ in krämen i kylskåpet och låt den bli kall innan du börjar använda den.
Dags för sirapen. Häll socker och vatten i en kastrull och låt koka upp till sockerkristallerna har smält. Sänk värmen och pressa i citronjuicen och låt småkoka i ca. 5 minuter tills sirapen går ihop. Vill du smaksätta din sirap så gör det nu och rör om.
Låt sirapen svalna i rumstemperatur innan förbrukning. Sirapen får en tjockare i konsistensen när den blir kall.
Rosta formfranskan och skär sedan bort kanterna. Lägg de i den formen som du ska göra brödpuddingen i. Bröden ska täcka hela botten. Häll över sockerlag på alla bröd och låt bröden suga åt sig sirapen i ca. 10 minuter.
Häll över ashtakrämen så att den täcker alla bröd och bre den jämt. Ställ formen i kylskåpet i minst en timme om du ska servera den samma dag, gärna över natten.
Toppa puddingen med krossade pistagenötter och antingen halverade eller skivade mandlar. Dela upp i portionsbitar och ringla över sockerlag till varje bit vid servering.