En direkt översättning för denna klassiska libanesiska barndomsfavorit lyder kyckling och potatis i ugnsplåt. Denna enkla vardagsrätt är väldigt god, den är smaksatt med både citron och vitlök som är en oslagbar kombo. Du behöver endast lägga ner 10 minuters förberedelse och sedan sköter den sig själv i ugnen. Servera den som den är eller tillsammans med en god sallad.
Ingredienser (6 port.)
- 6st Kycklingklubbor
- 10-15st Medelstora potatisar
- 6st Vitlöksklyftor
- 2st Citroner (Saften)
- 1dl Olivolja
- 2tsk Salt
- 1tsk Svartpeppar
- 1tsk Paprikapulver
- 1tsk Sju kryddor (finns i arabiska livsmedelsbutiker och Willys)
- 2.5dl Vatten
- Persilja att garnera med
Gör såhär
Starta ugnen på 225°.
Rengör kycklingklubborna och dela dem så att du får kycklingben och överlår eller behåll de som de är. Jag brukar göra rent dem med salt och citronjuice och sedan skölja bort dem. Torka sedan kycklingdelarna så att kryddorna fastnar bättre på dem.
Skala eller behåll skalet på potatisen, jag föredrar att behålla skalet på. Skölj de då ordentligt för att få bort all orenhet eller jord ifrån dem. Dela varje potatis i 4, i mitten på bredden och sedan i mitten igen.
Skala och pressa vitlöksklyftorna och blanda de med resterande ingredienser och rör om tills du får en sås.
Ta fram en rymlig ugnsform eller ugnsplåt och placera kycklingdelarna, häll över såsen och vattnet, fördela detta med händerna så att kycklingen täcks runtom, lägg i potatisklyftorna och gör samma sak. Täck plåten/formen med aluminiumfolie och lägg in i ugnen och låt rätten tillagas i ca. 1 timme.
När kycklingen är tillagad så lyfter du bort folien och lägger ugnen på grill de sista 5-10 minuterna så att både kycklingen och potatisen får en krispig yta. Blir det för mycket sås i plåten så kan man häll bort lite i en såssnipa och hälla över maten om man vill ha mer sås i efterhand. Såsen är väldigt god och fylld med smaker från kycklingen, vitlöken och kryddorna så släng inte den.
Servera rätten som den är eller tillsammans med en enkel sallad. Smaklig måltid!