Dessa bullar kallas för bikupebullar då bullarnas utseende påminner om en bikupa efter de har bakats i ugnen. Jag har fyllt de med färskost, nutella och biscoffkräm men du kan fylla dem valfritt, även med matiga fyllningar.
Brödet penslas med honung efter att det har bakats och sedan lossar man bullarna genom att dra isär dem. De är verkligen fluffiga som moln och du kan omöjligt hålla dig till en eller två bullar.
Ingredienser
- 2dl Mjölk (3% -ig) (ljummen)
- 1tsk Torrjäst (använd den röda om du har söta fyllningar & den blåa om du har matiga fyllningar)
- 2msk Strösocker
- 1krm Salt
- 1msk Naturell youghurt
- 6dl Vetemjöl
- 1msk Smör
Fyllning
- Kiri (färsost i kuber)
- Lotuskräm
- Nutella
Tillbehör
- 1st ägg för pensling inan bakning
- Sesamfrön
- Honung el. sirap + vatten för pensling efter bakning
Gör såhär
Ta fram en bunke (eller bunken till din assistent) och vispa ihop mjölk, jäst och strösocker. Vispa tills jästen och sockret har blivit upplöst.
Lägg i youghurten och vispa tills den har lösts upp. Gå i med hälften av vetemjölet och vispa/blanda tills smeten går ihop. Täck bunken med en kökshandduk och förvara den på en varm plats i 10 minuter.
Lägg i resterande mängd mjöl och blanda tills degen går ihop. När degen har gått ihop lägger du i smöret och saltet. Knåda degen i 7-8 minuter i en köksassistent eller för hand i 10 minuter. Degen ska bli mjuk och elastisk. Pensla ovansidan med lite smör eller olja och täck bunken med plastfolie och sedan med en kökshandduk över, låt degen få jäsa i ca. 1 timme eller till dubbel storlek.
Dela upp degen i små bollar och fyll varje deg en tesked av fyllningarna, förslut degen ordentligt och rulla ihopa den till en boll. Under tiden som du gör detta så ska degen som inte används täckas med en fuktig kökshandduk så att de inte blir torra.
Ta fram en ugnsform, pensla den lätt med smör eller täck den med bakplåtspapper, placera dina fyllda degbollar med lite mellanrum. Täck dem med en fuktig kökshandduk och låt de jäsa i ca. 30minuter. Pensla de sedan med ägg.
Starta ugnen på 200° och låt den bli varm innan du gräddar dina bullar, grädda de i mitten av ugnen i 18-20 minuter eller tills de har blivit gyllene.
Pensla bullarna med honung eller sirap och servera dem. Hoppas att det ska smaka.
Notera!
Om du fyller brödet med matiga fyllningar så ska du inte pensla dem med honung efter bakningen. Pensla dem med smält smör istället.