Min andra favorit efter hummusen! Denna röra en en stor favorit från det libanesiska köket och är inte alls svår att få till hemma. Du grillar auberginer, tar ut innanmätet och smaksätter med sesampasta, citron, vitlök och salt. Baba ghanouj är jättegod till grillat, på mezebordet eller som dipp till bröd och grönsaksstavar.
Ingredienser
- 2st Auberginer
- 1dl Tahina (sesampasta. Finns i orientaliska butiker och i de flesta svenska matkedjor)
- 1st Vitlöksklyfta
- 0.5st Citron (saften)
- 0.5-1tsk Salt
Gör såhär
Skölj auberginerna och gör jack i dem runtom med en kniv. Grilla dem sedan i ugnen på 250 grader i ca. 30 minuter eller tills skalet blivit lite svart.
Låt auberginerna svalna en stund. Ta ut innanmätet och grovhacka det med en kniv, man kan även mixa det om man vill ha en slät röra men personligen så tycker jag att det är godast med lite bitar i.
Lägg innanmätet i en skål, häll över resterande ingredienser och blanda/mosa allting med en gaffel tills det blir väl blandat, smaka av.
Häll upp aubergineröra på en tallrik och toppa valfritt. Jag har toppat min med olivolja, finhackad persilja och granatäppelkärnor. Man kan även toppa med lite granatäppelsirap, paprikapulver eller lite chiliflingor/pulver.