Mellanösterns tolkning på doughnuts. Awamat betyder ungefär flyta vilket degbollarna gör under tiden som de friteras i den heta oljan. Sen är de redo att få bada i sirap för att sedan få avnjutas. Crunchiga på utsidan och härligt mjuka inuti.
Ingredienser
Degen
- 25g Röd jäst el. 2tsk torrjäst
- 6dl Vetemjöl
- 0.5dl Majs eller potatismjöl
- 6dl Ljummet vatten
- 1msk Matolja
- 1tsk Bakpulver
- 2tsk Strösocker
- 1krm Salt
- 6dl Strösocker
- 3dl vatten
- 1tsk citronjuice
- 1msk Ros, blom el. apelsinblomsvatten (valfritt)
För fritering
- Rapsolja el. annan neutral olja
Dekorering (valfritt)
- Pistagenötter
Gör såhär
Ta fram en djup bunken och vispa ihop alla torra ingredienser, häll sedan över vattnet och vispa till en klumpfri smet. Täck den med plastfolie och låt de jäsa i 2 timmar.
Gör under tiden sirapen. Häll socker och vatten i en kastrull och låt koka upp tills sockerkristallerna har smält. Sänk värmen och pressa i citronjuicen och låt småkoka i ca. 5 minuter tills sirapen går ihop.
Vill du smaksätta din sirap så gör det nu och rör om. Låt sirapen få svalna i rumstemperatur. Tänk på att sirapen ska vara kall när du badar degbollarna i den.
Värm oljan i en lagom stor gryta, den ska inte bli för het då du riskerar att få hårda bollar som inte är tillagade inuti. Så mitt tips är att hetta upp den på medelvärme.
Vispa smeten innan du börjar fritera så att får ut så mycket luft som möjligt vilket underlättar vid friteringen.
Lägg smeten i en spritspåse och klipp bort lite från spetsen. Pressa ut lite smet åt gången och nyp bort den med oljade fingrar. Tänk på att du inte ska ha handen långt över oljan så att det inte skvätter och du inte bränner dig när smeten åker ner i den heta oljan.
Fritera bollarna gyllene, rör om awamat under tiden som de friteras för att ge dem en jämn färg runtomkring. Vill man så kan man fritera awamat i 2 omgångar men låt de då få vila i ungefär 20 minuter emellan.
Låt den överflödiga oljan droppa av awamat och häll sedan över de i sirapen, vänd runt dem så att de blir täckta. Låt de få ligga kvar i sirapen i 4-5 minuter så att awamat sugen till sig sirapen ordentligt. Lägg de sedan i en sil så att överflödig sirap rinner bort.
Lägg dina färdiga awamat på ett uppläggningsfat och sedan är de redo att servera. De är godast direkt efter att de blir färdiga men kan förvaras, täckta med plastfolie eller i en försluten burk i kylskåpet.