Atayef är luftiga pannkakor som steks på enbart ena sidan i en torr stekpanna och sedan fylls med ashta, mozzarella eller nötter. De toppas sedan med en enkel sirap som man kan välja att smaksätta. Dessa är väldigt populära och äts mycket av under fastemånaden ramadan. I detta recept så har jag fyllt dem med mozarellaost, himmelskt gott!
Ingredienser
- 4dl Ljummet vatten
- 0.5dl Naturell youghurt (den krämiga sorten)
- 1tsk Torrjäst el. 10g färsk jäst (blå)
- 2.5dl Vetemjöl
- 1dl Mannagryn
- 1tsk Strösocker
- 0.5tsk Bakpulver
- 1krm Salt
- 400g Mozarellaost (den utan vätska)
Ater | sirap
- 6dl Strösocker
- 3dl vatten
- 1tsk citronjuice
- 1msk Ros, blom el. apelsinblomsvatten
Topping
- Krossade pistagenötter
- Torkade rosblad (valfritt)
Gör såhär
Börja med att koka upp sirapen.
Häll socker och vatten i en kastrull och låt koka upp till sockerkristallerna har smält. Pressa i citronjuicen och låt småkoka i 15-20 minuter på medelvärme tills det har reducerats och blivit en sirap. Vill du smaksätta din sirap så gör denna nu och rör om. Låt sirapen svalna i rumstemperatur innan förbrukning.
Dags för atayef. Om du använder torrjäst så kan du lägga allting i en mixer och mixa tills du får en fin och klumpfri smet.
Har du färsk jäst så smula ner den i en bunke och lös upp den med lite vatten, vispa sedan ner resterande ingredienser tills du får en klumpfri smet. Täck bunken med en kökshandduk och låt stå i rumstemperatur och jäsa i en timme.
Hetta upp en non-stick stekpanna och sänk sedan värmen till medel. Vispa upp smeten och börja sedan med att grädda pannkakorna, jag brukar ha i ca. 0.5dl vatten efter jäsningen som jag tycker ger ett finare resultatet på atayef, när ovansidan har stelnat och torkat så är den klar. Lägg alla atayef med undersidan nedåt på en torr kökshandduk och låt de svalna innan de fylls. Tänk på att dessa ska vara rätt stora när du häller i smet i stekpannan, jag brukar göra mina ca. 15cm.
Skiva mozarellaosten i 0.5cm tjocka skivor och lägg 2-3 skivor i mitten av varje atayef, fyll de inte för mycket för då riskerar du att de spricker. Förslut atayef med fingrarna eller med en gaffel för en snyggare finish.
Stek dem i rikligt med smör eller fritera dem i olja tills gyllene. Häll över önskad mängd sirap på varje atayef och garnera med pistagekross och torkade rosblad.
Hoppas att det smakar!