Sök

Saftig saffransbutterkaka med vanilj, kokos och lingon

Detta recept har jag använt i flera år och det blir perfekt varje gång. Du får en saftig och god saffransbutterkaka som är för god att bara äta en bit av. Gärna med ett glas kall mjölk, mums!

Ingredienser

  • 25g Röd jäst el. 12g torr jäst
  • 350g Mjölk (3%-ig)
  • 100g Margarin
  • 100g Strösocker
  • 1g Saffran
  • 1st Ägg
  • Ca. 500g Vetemjöl special

Fyllning

  • 4 påsar Marsanpulver
  • 8dl Kall mjölk
  • 200g Mandelmassa
  • 1dl Kokosflingor
  • 2dl Frysta lingon

Pensling

  • 1st Ägg
  • 1msk Vatten
  • 1nypa Salt

Sockerlag

  • 1dl Strösocker
  • 1dl Vatten

Topping

  • Pärlsocker
  • Mandelspån

Gör såhär
Smält margarinet i kastrull, häll över mjölken och värm den tills den blir fingervarm (37°). Dra bort kastrullen från plattan och häll i saffran, rör om och låt dra i minst 5 minuter.

Smula ner jästen i en bunke, häll över lite av mjölkblandningen och rör runt tills jästen löses upp.

Blanda ner ägg, socker, resten av vätskan och lite mjöl åt gången och kör igång bakmaskinen på medelhastighet. Degen ska precis gå ihop, hellre lite kladdig än för torr och hård så var försiktig med mjölet.

Låt bakmaskinen få arbeta i minst 8 minuter tills det bildas glutentrådar i degen. Täck den sedan med plastfolie och med en bakduk över och låt den jäsa i 30 minuter eller tills den har fördubblat sin volym.

Ta fram en djup skål och vispa ihop marsanpulvret med mjölken tills du får en lagom tjock vaniljkräm. Ställ in vaniljkrämen i kylskåpet tills den är redo för användning.

Riv mandelmassan och blanda den med kokosflingorna. Du kan hoppa över detta moment om du endast vill ha vaniljkräm och lingon i din saffransbutterkaka.

Dela degen i mitten och kavla ut dem båda till rektanglar. Bred på vaniljkrämen, kokos och mandelsmassablandningen samt lingonen. Rulla ihop på samma sätt som man rullar kanelbullar, försiktigt men bestämt.

Dela längden i 1.5cm tjocka bullar och lägg över bullarna i två olika springformar som är klädda med bakplåtspapper och låt de jäsa i ytterligare 30 minuter. Man kan givetvis göra en butterkaka och resterande deg som vanliga snäckor, alltså utan att placera dem i en form.

Sätt igång ugnen på 225°.

Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt i en skål. Pensla bullarna med äggblandningen, strö över riktigt med pärlsocker och grädda de i mittersta falsen av ugnen i 15 minuter på över och undervärme i mittersta falsen.

Om butterkakan har fått mycket färg så täck den med aluminiumfolie, grädda den sedan i nedersta falsen i 15 minuter till.

Koka ihop ingredienserna för sockerlagen, koka ihop tills sockerkristallerna har lösts upp. Pensla butterkakan med sockerlagen och låt den svalna en stund innan du tar ut den ur formen och serverar den. Hoppas att det ska smaka.

FLER GODA RECEPT

Fröknäcke

Knaprigt, glutenfritt och supergott fröknäcke som du snabbt & enkelt rör ihop. Servera det till frukost, brunch eller vid sidan

Läs mer..

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka till frukost, lunch, middag eller som fika. Ett utmärkt alternativ som passar både stora och små. Toppa valfritt och

Läs mer..

Proteinbagels

Galet lättbakade proteinbagels på endast 3 ingredienser! Baka dem och servera till frukost, brunch eller kvällsgott med valfritt innehåll.

Läs mer..

Havretortillas

Busenkla och glutenfria tortillas på havregryn. Använd de precis som du använder tortillas, till röror eller annat gott.

Läs mer..

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Vitlöksbröd

Det virala vitlöksbrödet. Gör det hemma och du kommer aldrig mer att köpa färdigt vitlöksbröd, det är SÅ mycket godare.

Läs mer..

Rezz bhalib

Denna rispuddingen från Syrien är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sen är

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa