Detta recept har jag använt i flera år och det blir perfekt varje gång. Du får saftiga och lätta lussebullar som är för goda att bara äta en eller två av. Gärna med ett glas kall mjölk, mums!
Ingredienser
- 1dl Russin
- 50g Röd jäst el. 12g torr jäst
- 200g Margarin
- 7dl Mjölk (3%-ig)
- 3dl Strösocker
- 1g Saffran
- 1st Ägg
- Ca. 1kg Vetemjöl special
Pensling
- 1st Ägg
- 1msk Vatten
- 1nypa Salt
Sockerlag
- 1dl Strösocker
- 1dl Vatten
Gör såhär
Börja med att blötlägga russin i en skål med vatten om du vill ha russin till dina lussebullar, detta förhindrar de från att bli brända och poppa ut ur bullen vid gräddning.
Smält margarinet i kastrull, häll över mjölken och värm den tills den blir fingervarm (37°). Dra bort kastrullen från plattan och häll i saffran, rör om och låt dra i minst 5 minuter.
Smula ner jästen i en bunke, häll över lite av mjölkblandningen och rör runt tills jästen löses upp.
Blanda ner ägg, socker, resten av vätskan och lite mjöl åt gången och kör igång bakmaskinen på medelhastighet. Degen ska precis gå ihop, hellre lite kladdig än för torr och hård så var försiktig med mjölet.
Låt bakmaskinen få arbeta i minst 8 minuter tills det bildas glutentrådar i degen. Täck den sedan med plastfolie och med en bakduk över och låt den jäsa i 30 minuter eller tills den har fördubblat sin volym.
Forma bullarna och lägg sedan över de på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och låt de jäsa i ytterligare 30 minuter.
Jag kavlar ut hela degen, skär ut ca. 1cm breda remsor och sedan rullar jag in ena änden, vänder på degremsan och rullar in den så att jag får formen av en klassisk lussebulle.
Lägg på russinen nu om du vill ha russin i dina lussebullar. Tryck ner dem försiktigt.
Sätt igång ugnen på 225°.
Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt i en skål. Pensla bullarna med äggblandningen och grädda de i mittersta falsen av ugnen i 8-10 minuter eller tills de blir gyllene.
Pensla lussebullarna med sockerlagen och låt de svalna lite innan servering.