En saftig äppelkaka som du bara inte kan ta en enda bit av. Ät den som den är eller ihop med vaniljsås eller varför inte en eller två kulglassar. Jag har smaksatt äppelkakan med både vaniljpulver och vaniljkvarg, det blev galet gott ihop med kanelen!
Ingredienser
- 150g Margarin (rumsvarmt)
- 1dl Strösocker
- 1dl Farinsocker
- 3st Ägg
- 3dl Vetemjöl
- 1tsk Bakpulver
- 1tsk Vaniljpulver eller vaniljsocker
- 0.5dl Vaniljkvarg (jag använde mig utav Arlas)
- 4st Äpplen (gärna granny smith)
- 2msk Kanel
- 3msk Strösocker
- 1msk Mandelspån (kan uteslutas eller bytas ut som nötter eller pärlsocker)
Gör såhär
Sätt ugnen på 175°.
Blanda margarinet tillsammans med strösocker och farinsocker tills det blir krämigt, vispa sedan ner ett ägg i taget. Vänd ner kvargen och blanda med den. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner de tills allting blir jämt fördelat.
Skala, kärna ur och skiva alla äpplena. Blanda ihop kanel och strösocker i en skål, vänd ner äppelskivorna och låt de täckas helt.
Smöra en rund springform som är 20cm i diameter och klistra sedan dit bakplåtspapper för att undvika att kakan fastnar efter gräddning. Häll kaksmeten i formen och toppa med äppelskivorna och mandelspånen.
Grädda äppelkakan i ugnen i mittersta falsen i ca. 60 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna lite innan den skivas upp.
Servera äppelkakan som den är eller tillsammans med vaniljsås eller glass.
Hoppas att det smakar!