Detta recept har jag använt i flera år och det blir perfekt varje gång. Du får otroligt saftiga och goda saffranssnäckor med vaniljkräm som är för goda för att bara ta en av. Gärna med ett glas kall mjölk, mums!
Ingredienser
- 25g Röd jäst el. 12g torr jäst
- 350g Mjölk (3%-ig)
- 100g Margarin
- 100g Strösocker
- 1g Saffran
- 1st Ägg
- Ca. 500g Vetemjöl special
Fyllning
- 4 påsar Kallvispad marsanpulver
- 8dl Kall mjölk
Pensling
- 1st Ägg
- 1msk Vatten
- 1nypa Salt
Sockerlag
- 1dl Strösocker
- 1dl Vatten
Topping (valfritt)
- Pärlsocker
Gör såhär
Smält margarinet i kastrull, häll över mjölken och värm den tills den blir fingervarm (37°). Dra bort kastrullen från plattan och häll i saffran, rör om och låt dra i minst 5 minuter.
Smula ner jästen i en bunke, häll över lite av mjölkblandningen och rör runt tills jästen löses upp.
Blanda ner ägg, socker, resten av vätskan och lite mjöl åt gången och kör igång bakmaskinen på medelhastighet. Degen ska precis gå ihop, hellre lite kladdig än för torr och hård så var försiktig med mjölet.
Låt bakmaskinen få arbeta i minst 8 minuter tills det bildas glutentrådar i degen. Täck den sedan med plastfolie och med en bakduk över och låt den jäsa i 30 minuter eller tills den har fördubblat sin volym.
Ta fram en djup skål och vispa ihop marsanpulvret med mjölken tills du får en lagom tjock vaniljkräm. Ställ in vaniljkrämen i kylskåpet tills den är redo för användning.
Dela degen i mitten och kavla ut dem båda till rektanglar. Bred på vaniljkrämen och rulla ihop på samma sätt som man rullar kanelbullar, försiktigt med bestämt. Dela längden i 1.5cm tjocka bullar och lägg över bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper, låt de jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sätt igång ugnen på 225°.
Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt i en skål. Pensla bullarna med äggblandningen, strö över pärlsocker om du vill ha det på bullarna ,grädda de sedan i mittersta falsen av ugnen i 15 minuter på över och undervärme.
Koka ihop ingredienserna för sockerlagen, koka ihop tills sockerkristallerna har lösts upp. Pensla bullarna med sockerlagen och låt de svalna en stund innan servering. Hoppas att det ska smaka.