En mustig, smakrik och het gryta med bönor, köttfärs, paprika, chili och tomater. En klassiker i hushållet som går hem hos alla, jag brukar servera den tillsammans med ris men barnen älskar att äta den med nachochips vilket också är väldigt gott.
Ingredienser (6 port.)
- 250g Nötfärs
- 1st Gullök
- 3st Vitlöksklyftor
- 1st Röd paprika
- 1st Gul paprika
- 230g Stora vita bönor (avrunnen vikt)
- 300g Vita bönor i tomatsås
- 400g Krossade tomater
- 2msk Tomatpuré
- 4dl Vatten
- 1.5 msk Maizena (reds ut med vatten)
- 1tsk Sambal oelek (justera efter smak)
- 200g Majskorn
- 2tsk Spiskummin
- 1tsk Paprikapulver
- Salt och peppar
Gör såhär
Skala och finhacka lök och pressa vitlöksklyftorna. Smält smör eller matolja och stek dem mjuka, vänd sedan ner färsen och stek den till den är helt genomstekt. Skölj med tärna paprikorna, lägg ner dem i grytan tillsammans med majskornen och stek med dem i några minuter.
Krydda med spiskummin, paprikapulver och fräs med i några minuter, lägg i tomatpurén och sambal och rör om i 2 minuter till, häll sedan ner krossade tomaterna och båda bönsorterna tillsammans med vatten och låt allting koka upp, sänk sedan till 5:an och låt grytan småputtra i minst 30minuter.
Om du känner att du vill ha en tjockare konsistens på grytan på kan du blanda ner maizenamjölet, annars så går det bra att hoppa över detta moment. Smaka av med salt och peppar.
Servera chili con carne med ris eller tillsammans med nachochips. Smaklig spis!