Ezme är en fräsch turkisk tomatsalsa/sallad med sting. Det är supergott och gröpa ur av denna läckra salsan med bröd eller servera den till grillat eller mezebordet. Hettan på salsan avgör du själv beroende på hur mycket hetta du klarar av. Det går utmärkt att göra den i förväg då den håller i minst 5 dagar i kylskåpet.
Ingredienser
- 4st Mogna tomater
- 2st Gröna paprikor
- 4st Vitlöksklyftor
- 4st Salladslökar
- 1dl Färsk persilja
- 1tsk Torkad mynta
- 1tsk Svartpeppar
- 2msk Chiliflingor (justera efter tycke)
- 1st Citron (juicen)
- 3msk Granatäppelsirap
- 2msk Tomatpuré
- 1msk Paprikapuré
- 0.5dl Olivolja
- 1.5tsk Salt
Gör såhär
Skölj och grovdela tomaterna. Skölj och kärna ur paprikorna, salladslöken och skala vitlöken. Lägg ner grönsakerna i en mixer och mixa dem tills de blir finhackade.
Lägg över grönsakerna i en djup skål och blanda med resterande ingredienser. Finhacka persiljan och blanda med den.
Smaka av salsan och häll sedan upp. Det går att toppa med olivolja om du vill det. Servera och njut.