Sök

Irakisk dolma med kött

Dolma är det godaste man kan äta från det arabiska köket. Varje land lagar det på sitt sätt med olika goda fyllningar och såser. Just detta recept är ett populärt är en riktig smakexplosion från Irak på mitt sätt.

Vinbladsdolmorna är fyllda med en smakrik köttfärsfyllning som är smaksatt med bl.a. vitlök och i botten finns det bondbönor och lammkotletter som blir underbart goda efter tillagningen. Servera dolman kall som varm, det är lika gott oavsett.

Ingredienser

Grönsaker att fylla (välj efter tycke)

  • Vinblad
  • Mangold
  • Gullökar
  • Paprika
  • Zucchini
  • Tomater
  • Miniauberginer

Fyllningen

  • 500g Nöt el. Lammfärs
  • 8dl Grötris
  • 2dl Bladpersilja
  • 3st Mogna tomater
  • 1st Gullök
  • 6st Vitlöksklyftor
  • 4st Salladslökar
  • 0.5st knippe Färsk mynta
  • 3st Röda paprikor
  • 1dl Matolja
  • 1dl Olivolja
  • 2msk Tomatpuré
  • 2dl Granatäppelsirap
  • 1.5st Citroner (juicen)
  • 2msk Dolmakrydda (finns i orientaliska matbutiker)
  • 2msk Paprikapulver
  • 1msk Chilipulver
  • 2msk Salt (justera efter smak)

Till grytans botten

  • 1kg Lammracks el. kotletter
  • 1msk Salt
  • 1msk Dolmakrydda
  • 0.5dl Matolja

Under tillagning

  • 1dl Granatäppelsirap
  • Hett vatten

För serveringen

  • Libabröd eller liknande bröd
  • Granatäppelkärnor
  • Färska myntablad

Gör såhär
Skala lök och vitlök och lägg ner dem i en mixer tills de blir fint mixade, det går även bra att finhacka dem för hand. Grovdela tomater, paprikor, mynta och persilja, mixa eller finhacka dem med.

Ta fram en rymlig skål och lägg ner alla ingredienserna till fyllningen, blanda tills allting är jämt fördelat. Smaka ytterst lite av fyllningen och blanda eventuellt ner mer salt, chili och syra.

Hetta upp matoljan i en stor och rymlig gryta som dolman ska tillagas i. Salta och krydda kotletterna eller lammracksen och stek dem gyllene runtom. Ta bort grytan från plattan. Fördela bondbönorna över lammbitarna.

Skala och gör ett jack i lökarna, koka de i vatten på medelvärme i ungefär 10 minuter tills de mjuknat något och det blir lättare att lossa de olika lagren.

Skölj bort saltlagen från vinbladen i hett vatten och sortera bort de dåliga bladen. Om bladen är halvdåliga kan man bygga ihop dem till ett enda blad.

Börja rulla vinbladen genom att lägga den fina, släta sidan neråt, skär bort eller pressa ner den mittersta stjälken och lägg ca. 1 matsked fyllning nederst på bladet. Vik in sidorna och rulla ihop vindolman nerifrån och uppåt, ifrån dig (se bilderna). Det finns även bilder på hur du fyller och stänger ihop löken.

Placera de rullade vinbladen, löken och de grönsakerna du har valt att fylla i grytan över lammracksen/kotletterna tätt runtomkring i grytan. Täck sedan dolmorna med en tallrik som förhindrar vinbladen från att öppna sig under tillagningen. Har du en tyngd så är det bra att du kan lägg över den, som t.ex. en mortel.

Koka upp vatten och häll det över dolmorna, de ska vara ca. 2cm ifrån toppen, alltså de vinbladsdolmorna som är högst upp.

Låt vinbladsdolmorna få koka upp på högsta värmen i ungefär 10 minuter och sänk sedan till medelvärme och låt de tillagas i 90 minuter. Lyft sedan bort tallriken och ringla över en deciliter granatäppelsirap för extra syra. Häll över mer vatten om du tycker att det mesta i grytan har kokat bort.

Lägg tillbaka tallriken och låt vinbladsdolmorna få småkoka i ytterligare 15 minuter. Smaka på en dolme, är den mjuk och riset är tillagat så kan du stänga av plattan och låta maten få vila i ungefär 20 minuter innan du vänder över den på ett fat.

Lyft bort grytlocket och tallriken, lägg över ett bröd och sedan det serveringsfatet du vill använda, låt det gärna vara lite större än grytan och gärna med lite djup för att vätskan inte ska flyta ut. Låt fatets ovansid vara nedåt på grytans topp. Vänd snabbt grytan upp och ner, klappa lite lätt på grytans botten så att allting släpper och lyft bort grytan.

Skaka runt lite på fatet så att grytans innehåll sprids ut. Toppa din dolma med granatäppelkärnor och färska myntablad.

Servera gärna vinbladsdolmorna med färska grönsaker såsom mynta, salladslök och rädisor. En del gillar att äta vinbladsdolmorna med naturell youghurt och bröd som t.ex. libabröd så det kan man också plocka fram. Smaklig måltid.

PS!
Att rulla vinbladsdolma är rätt så pilligt och tidskrävande så jag rekommenderar dig att förbereda hela rätten 1-2 dagar innan servering och ställa in den i kylskåpet för att sedan tillaga den på spisen samma dag.

FLER GODA RECEPT

Kycklingfajita

Otroligt gott och inte alls tidskrävande. Fajita är ett utmärkt exempel att tillaga när du får oväntade gäster och perfekt

Läs mer..

Köttshawerma

Shawerma är en slags kebab med mycket smak av fantastiska kryddor. Servera den i pita, libabröd eller med pommes och

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa