Godare köttfärsbiffar får du leta efter. Detta recept har jag använt i flera år men nu har jag utvecklat det till perfektion vilket resulterar i lena och saftiga biffar. Jag har tillagat dem i en gräddig fondsås och de serveras med de ultimata tillbehören, potatis, inlagd gurka och lingon, svårare behöver det inte vara.
Ingredienser
Köttfärsbiffar
- 600g Lamm el. nötfärs
- 1st Ägg
- 2st Gullökar
- 1.5dl Havregryn
- 4msk Potatismjöl
- 3msk Kalvfond
- 1.5dl Mjölk
- Salt och svartpeppar
Gräddsås
- 1st Gullök
- 2msk Smör/margarin
- 4dl Matgrädde
- 2dl Mjölk
- 2dl Vatten
- 2-3msk Kalvfond
- 2msk Maizenaredning för bruna såser
- Salt och svartpeppar
Picklad gurka
- 1st Gurka
- 1dl Ättika (12% el 24%)
- 2dl Strösocker
- 3dl Vatten
Gör såhär
Om du ska servera potatis till dina biffar så börja med att skala och koka dem.
Börja med den picklade gurkan. Koka upp lagen och låt svalna en aning, skiva gurkan i tunna skivor, helst i en mandolin. Lägg gurkorna i en skål och häll över ättikslagen och låt stå kallt.
Börja nu med biffarna. Skala och dela löken i grova bitar, mixa dem sedan till en puré. Mixa havregrynen till ett fint mjöl. Ta fram en skål och lägg ner havremjöl, potatismjöl, kalvfond och mjölk blanda samman dem och låt svälla i ca. 5 minuter. Ta fram en större skål och lägg ner färsen, löken, knäck i ägget, salta och peppra och lägg även i havremjölsblandningen när den har svällt färdigt. Blanda alltsammans försiktigt för att undvika trådiga biffar. Ställ in i kylskåpet i ca. 20 minuter för en fastare form.
Forma nu köttfärssmeten till lagom stora biffar (jag fick 13 stycken). Smält en rejäl klick med smör och stek de gyllene, ca. 3minuter på varje sida. Lägg inte i alla på en gång utan stek gärna i omgångar. Lägg undan biffarna och skölj ej ur stekpannan.
Nu är det dags för såsen. Skala och finhacka gullöken. Smält smöret i samma stekpanna som du stekte biffarna i och fräs löken tills den blir helt mjuk. Häll sedan i mjölk, grädde, vatten, fond och maizenamjölredning. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Lägg nu i biffarna och låt den ligga och sjuda i såsen i ca. 10 minuter.
Servera biffarna med kokt potatis, picklade gurka, och lingon. Smaklig måltid!
Tips!
Innan du formar alla biffar så kan du ta ut en lite boll från smeten och förstena den, smaka av och kolla om du behöver salta och peppra mer.
Gör färdigt köttfärssmeten, forma den valfritt och frys sedan in. Det går utmärkt att göra köttbullar av smeten.