Fasolya är en god och mustig gryta bestående av grytbitar och vita bönor och med en enkel tomatsås som bas. Denna varianten är irakisk och enligt mig en av de godaste varianterna. Den libanesiska varianten innehåller koriander och det är inte så poppis hemma hos mig så jag brukar inte tillaga den även om jag själv älskar koriander.
Ingredienser
500g Grytbitar (gärna lamm el. nöt)
700g Färdigkokta vita bönor (du kan blanda stora och små)
8st Vitlöksklyftor
2st Lagerblad
1dl Tomatpuré
2st Köttbuljonger
1liter Vatten
Salt och peppar
Gör såhär
Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
Lägg i två stora matskedar matolja i en rymlig gryta, värm upp den och stek köttet tills det får färg runtomkring, stek även med vitlöken tills den får lite färg.
Vänd ner tomatpurén och stek med i några minuter, smula ner buljongerna, lägg i lagerbladen och häll även i vattnet. Låt allting puttra på medel värme i ca. 1 timme tills köttet är väl tillagat. Vänd ner bönorna och låt puttra med i 20 minuter och smaka sedan av med salt och peppar.
Fiska upp lagerbladen och servera sedan grytan tillsammans med ris.