Dolma är väldigt populärt runt om i mellanöstern och görs på väldigt många sätt. Detta recept ger en oemotståndligt god dolma med smak av granatäppelsirap och vitlök.
Just denna varianten är en stor favorit i vårt hushåll och alla jag har bjudit den har älskat den. Denna är populär vid bjudningar och går utmärkt att förbereda någon dag i förväg, sedan är det bara att ta ut den och låta den tillagas på spisen. Jag har fyllt mangoldblad, vindruvsblad och lök men du kan själv välja vad du vill fylla.
Ingredienser
Fyllning
- 3dl Grötris
- 1st Gullök
- 3st Vitlöksklyftor
- 1dl Färsk mynta
- 1dl Färsk persilja
- 1st Röd paprika
- 1msk Salt
- 1tsk Svartpeppar
- 4msk Granatäppelsirap
- 0.5dl Olivolja
- 1st Citron (saften)
Sås
- 2dl Hett vatten
- 2msk Tomatpuré
- 1dl Olivolja
- 0.5msk Salt
Botten av grytan
- Potatis
- Mangoldstjälkar
Gör såhär
Finhacka alla grönsaker och blanda samman allting till fyllningen.
Förväll mangoldbladen i hett vatten tills de blir mjuka. Skär bort stjälken, likadant med vindruvsbladen om du använder dem.
Lägg ca. 1msk av fyllningen i mitten av varje blad och rulla genom att vika in kanterna och rulla ihop, inte för hårt men inte för löst heller.
Skala och skiva potatis i 1cm tjocka skivor och lägg i botten av den grytan du ska tillaga dolmorna i tillsammans med mangoldstjälkarna (valfritt). Detta ger man för att undvika att dolmorna man har rullat inte bränns vid och fastnar i grytans botten. Packa sedan dolmorna tätt runtom i grytan.
Blanda ihop såsen och häll den över dolmorna. Fyll sedan ut med vatten som ska sluta ca. 2cm under de högsta dolmorna.
Täck dem med en tallrik så att bladen inte vecklas upp under tillagning. Låt småkoka på medelvärme i ca. 1timme, stäng sedan av värmen och låt stå i ytterligare 1 timme så att smakerna sätter sig ordentligt.
Servera gärna med bröd och färska grönsaker såsom paprika, salladslök & rädisor.