En fantastiskt god paprika och valnötsröra som ofta serveras på meze bordet. Muhammara passar utmärkt till allt grillat men också som en dipp till ett gott bröd.
Ingredienser
- 1.5dl Valnötter
- 480g Paprikafiléer (Sevans) el. färska
- 1tsk Paprikapulver
- 1dl Ströbröd
- 1dl Olivolja
- 0.5dl Matolja
- 1st Vitlöksklyfta
- 0.3cm Röd Chilipeppar (justera efter önskemål)
- 3msk Granatäppelsirap
- 1tsk Salt
- Ev. Vatten för önskad konsistens
Garnering
- Finhackad persilja
- Granatäppelsirap
- Olivolja
- Krossade valnötter
Gör såhär
Rosta valnötterna i ugnen på 120° i ca. 10 minuter. Lägg dem på en kökshandduk och gnugga bort det mesta av skalet.
Om du inte har färdigfiléade paprikor så kan du rosta de färska i ugnen på 200° tills skalet svartnar. Lägg de i en djup skål och täck de med en tallrik. Låt de svettas i ungefär 10 minuter och skala sedan bort skalet och ta bort kärnhuset.
Lägg nu i alla ingredienser utan olivoljan och granatäppelsirapen i en matberedare och mixa röran slät, smaka av. Blanda nu ner olivoljan och granatäppelsirapen, smaka av.
Lägg upp röran på en tallrik, garnera med granatäppelsirap, olivolja, krossade valnötter och finhackad persilja. Allt är givetvis valfritt, du kan servera röran utan garnering men jag tycker att det blir mer tilltalande om man toppar den. Hoppas att det ska smaka.