Kafta bel soniye är en libanesisk rätt som består av en köttfärsblandning, likt en klassisk köttfärslimpa men som istället plattas ut på en plåt, toppas med friterade potatisskivor, skivad lök och tomater som sedan toppas med en syrlig tomatsås.
Det går att servera kafta bel soniye som den är men vi brukar servera denna utsökta rätt tillsammans med det libanesiska vermicelliriset.
Ingredienser
Kafta|Köttfärsblandningen
- 500g Nöt el. Lammfärs (gärna 10%-ig)
- 1st Gullök
- 1dl Persilja
- 1st Ägg
- 1dl Ströbröd
- 2msk Sju kryddor
- 2tsk Salt (justera efter smak)
Tillbehören
- 6st Potatisar
- 3st Tomater
- 3st Gullökar
Såsen
- 1 liter Vatten
- 2msk Tomatpuré
- 2msk Paprikapuré
- 2tsk Sju kryddor
- 1.5tsk Salt (justera efter smak)
- Citronjuice av 1st Citron (ska ej koka med i såsen)
Gör såhär
Blanda ihopa alla ingredienser till kaftan i en rymlig skål och ställ sedan in den i kylskåpet medan du förbereder resterande moment till rätten.
Lägg alla ingredienser till såsen i en lagom djup kastrull och låt den få småputtra i minst 20 minuter tills den går ihop och tjocknar. Ju längre den får tillagas, desto godare. Notera att citronjuicen inte ska pressas i såsen nu.
Hetta upp matolja som potatisen ska friteras i. Skala och skiva potatisen i 0.5cm tjocka skivor. Fritera de gyllene på båda sidorna och låt de sedan få rinna av sig den överflödiga oljan på några hushållspapper. Lägg inte i klumpar av potatis utan fritera de hellre i omgångar tills alla skivor är färdigfriterade.
Skölj och skiva tomaterna i 0.5cm skivor. Skala och gör detsamma med löken, antingen i 0.5cm tjocka skivor eller tunnare om du föredrar det.
Sätt ugnen på 200°.
Ta fram ugnsformen som rätten ska tillagas i. Fukta dina händer och börja sedan med att jämt platta ut kaftan i formen. Fördela potatisskivorna över och fortsätt sedan med tomatskivorna och avsluta med lökskivorna.
Smaka av tomatsåsen, om det smakar bra så häll den över färsen och grönsakerna och avsluta genom att pressa över citronsaften.
Täck ugnsformen med aluminiumfolie och tillaga i mitten av ugnen på 200° i ca. 40 minuter. Dra av folien de sista 10 minuterna och låt maten få lite färg.
Om du vill servera vermicelliris till kafta bel soniye så kan du börja tillaga det när maten står i ugnen. På så sätt blir både riset och huvudrätten färdiga samtidigt och är redo att avnjutas. Smaklig måltid.