Ljuvlig lax i en het tomatsås tillsammans med mango och räkor som toppas med ost och serveras med vitlöksris. Är du skeptisk till smakerna? Prova och säg sedan vad du tycker. Denna rätt kräver 10 minuters förberedelse och sedan sköter den sig självt i ugnen. Under tiden som den tillagas så gör du riset och då blir allting klart samtidigt.
Ingredienser
- 4port. Ris
- 4st Laxfileér
- 1st Gullök
- 3st Vitlöksklyftor
- 1msk Olivolja
- 1ask Krossade tomater
- 2msk Tomatpuré
- 1msk Råsocker
- 1tsk Sambal oelek
- 200g Mangobitar (färsk el. frusen)
- 150g Skalade räkor
- 30G Riven ost
- Salt & peppar
Gör såhär
Starta ugnen på 150 grader.
Smörj en form med olja eller smör, lägg i laxfiléerna och salta samt peppra.
Skala och stöt eller pressa två vitlöksklyftor. Skala och finhacka löken. Häll i en matsked olivolja i en lagom stor gryta eller stekpanna med höga kanter, fräs vitlöken och gullök tillsammans med lite salt tills de blir mjuka. Lägg i resterade ingredienser frutom osten och räkorna, justera hettan för hur starkt du vill ha det. Låt allting småputtra i 5 minuter. Blanda ner de skalade räkorna och häll sedan allting över laxarna och toppa med den rivna osten.
Grädda i 15-20 minuter eller tills osten blivit gyllene.
Tvätta riset tills stärkelsen försvunnit och vattnet är klart. Skala och stöt eller pressa en vitlöksklyfta, ha i 1tsk salt och fräs den lätt i grytan som du ska tillaga riset i, lägg i riset och häll över hett vatten som täcker riset med ca. 1cm, låt bubbla upp och sänd sedan till 3:an och låt tillagas, efter ca. 20 minuter borde vara klart.
Servera laxen med riset, toppa med lite finhackad persilja. Smaklig måltid.